Plafonarea pensiilor speciale, praf în ochi, nu acoperă banii băgați în ele

0

Plafonarea pensiilor speciale, gândită de ministrul Teodorovici, vizează undeva la 5.000 de beneficiari,iar impactul asupra bugetului de pensii publice este foarte mic, în raport cu sumele pe care statul le plăteşte lunar acestora, din contribuţiile tuturor românilor.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice, analizate de ziarul „Adevărul”, reiese că de pensii mai mari de 10.000 de lei beneficiază, în prezent, doar foştii angajaţi ai Aviaţiei Civile (10.875 lei), şi magistraţii (18.180 lei). Dacă veniturile acestor două categorii de pensii speciale, de care beneficiază doar 5.242 de persoane, ar fi plafonate la 10.000 de lei, statul ar câştiga lunar 32,3 milioane de lei, respectiv 387,27 milioane de lei pe an. Spre comparaţie, statul suplimentează lunar veniturile beneficiarilor de pensii speciale (9.303 în luna mai) cu 80,6 milioane de lei, respectiv 967,44 milioane de lei pe an, pentru că în baza propriilor contribuţii aceştia ar încasa doar sume cuprinse 1.858 lei şi 3.471 lei.

Doar jumătate din pensiile speciale vor fi afectate de așa numita „taxă de solidaritate” anunțată de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, atrage atenția USR. Potrivit măsurilor de austeritate discutate în PSD, Guvernul vrea să impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei.„Cu un ochi la gaura uriașă din bugetul de stat și cu celălalt la viitoarele alegeri, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a vorbit despre introducerea unei „taxe de solidaritate” pentru pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei. Ministrul aspirant la statutul de candidat la Președinție nu a spus, însă, ce nivel va avea taxa de solidaritate. Cum nu a spus nici că, aplicând-o de la un prag de 10.000 de lei, ea va viza maximum jumătate din pensiile speciale, celelalte rămânând întregi bine mersi”, se arată într-un comunicat al USR, publicat pe pagina de Facebook.

Citește și: Clienții unui magazin din Brazilia au cumpărat cocaină, în loc de detergent

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele