PLUS cere publicarea imediată a listei complete a achiziţiilor făcute în perioada crizei COVID-19

0
- Reclama -

Preşedintele executiv al PLUS, Dragoş Tudorache, cere publicarea imediată a listei complete a achiziţiilor făcute de guvern în perioada crizei COVID-19, care au fost justificate de necesităţi asociate acesteia.

 

„Există o minimă datorie a Guvernului Orban de care trebuie să se achite imediat: listarea publică a contractelor din perioada crizei, cu bugetele aferente şi firmele beneficiare. E timpul să eficientizăm şi să profesionalizăm domeniul achiziţiilor publice pentru că, după cum arată lumea în care trăim, crizele vin şi pleacă şi ele vor deveni o realitate aproape permanentă. Un stat puternic este capabil să se mobilizeze rapid şi eficient, să găsească cele mai bune resurse şi să cheltuie banii eficient. Iar transparenţa în acest proces este cheia de boltă”, a precizat Tudorache, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit PLUS, faptul că DNA „a anunţat deja o anchetă care priveşte aceste achiziţii ridică, bineînţeles, un mare semn de întrebare asupra unor posibile interese” în spatele contractelor încheiate.

„Dar până la definitivarea anchetelor va trece multă vreme. Un guvern responsabil trebuie să acţioneze cu transparenţă şi celeritate în această chestiune pentru a dovedi că vremurile în care PSD ascundea banii din buget şi îi cheltuia discreţionar au trecut. Criza a justificat, pe bună dreptate, o anumită rapiditate şi simplificare în procedurile de achiziţii. Dar ceea ce criza nu a justificat e deturnarea fondurilor către profitori şi contracte dubioase. Să nu uităm că marile tunuri financiare din România s-au dat din bugetul naţional, cu ajutorul partidelor politice care au trecut pe rând la guvernarea ţării şi cu o complicitate interesată a unor funcţionari publici plătiţi – tot din bani publici – să păzească interesele societăţii. Lipsa de reacţie, secretizarea unor contracte publice sau ocultarea adevărului ne afectează pe toţi şi ne erodează încrederea în stat”, precizează PLUS.

- Reclama -

Citește și: Cioloș îl apără pe Orban și critică PSD

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele