Polonia trebuie să plătească zilnic o amendă de 1,2 milioane de dolari către UE

0

Polonia trebuie să plătească o amendă zilnică de 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari) pentru că nu a respectat un ordin de oprire a unui regim controversat de disciplinare a judecătorilor.

Instanța supremă a Uniunii Europene a pronunțat astăzi cea mai recentă decizie, intensificând și mai mult conflictul asupra statului de drept cu cel mai mare membru de est al blocului comunitar.

„Deoarece nu a suspendat aplicarea prevederilor legislației naționale referitoare la competența Camerei de disciplină a Curții Supreme, Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene o penalitate zilnică”, a declarat instanța din Luxemburg, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeană a cerut sancțiuni luna trecută, după ce Polonia a ignorat cererile instanței din iulie de a „suspenda imediat” sistemul său de disciplină judiciară – văzut de critici ca o modalitate de a reduce la tăcere judecătorii care nu sprijină partidul de guvernământ Lege și Justiție.

Mișcarea către amenzi face parte dintr-o serie de dispute juridice cu escaladare rapidă care au reaprins o dezbatere despre traiectoria politică pe termen lung a Poloniei, amânând 23,9 miliarde de euro subvenții pe care țara urmează să le primească din pachetul UE de redresare a pandemiei.

Guvernul naționalist al Poloniei a consolidat luna aceasta în lege o hotărâre care contestă ordinea juridică a UE, spunând că legea poloneză primează.

Amenzile vin în vreme ce Polonia și Ungaria urmăresc contestații în instanța UE împotriva așa-numitului mecanism de condiționalitate instituit în ianuarie, care permite UE să rețină distribuțiile bugetare către statele membre și despre care cele două națiuni susțin că a fost adoptat cu încălcarea tratatelor blocului.

Ordinul din 14 iulie al instanței UE cu sediul în Luxemburg pentru Polonia de a opri regimul disciplinar a fost urmat o zi mai târziu de o hotărâre obligatorie din partea aceluiași tribunal prin care i-a spus națiunii că mecanismul „ar putea fi utilizat pentru a exercita control politic asupra deciziilor judiciare sau pentru a exercită presiuni asupra judecătorilor pentru a le influența deciziile”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele