Porcul vietnamez, crescut în ferme, simbol al prosperităţii şi animal de companie

Informateca

Simpaticul porc vietnamez, crescut în SUA ca animal de companie, are o mare  diversitate genetică, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) recomandând conservarea sa pentru păstrarea biodiversităţii speciei. 

Există mai multe rase de porc vietnamez: “I”, Mong Cai, Muong Khuong, Soc, Meo şi Co. Cea mai răspândita este “I””, originara din Provincia Deltei Râului Roşu, Vietnam. Aceşti porci erau crescuţi în trecut, în număr foarte mare fiind rezistenţi la boli şi puţin pretenţioşi la mâncare. Se hrăneau cu iarbă, legume şi resturi din agricultură, iar în perioade de război, căutau plante pe lângă aşezările umane.

Deseori erau reprezentaţi în celebrele picturi din satul Dong Ho, centru cultural al Vietnamului, unde artiştii redau pe hârtie fabricată din materiale naturale, aspecte ale vieţii cotidiene. Porcul vietnamez era considerat un simbol al prosperităţii.

Aceste animale au fost exportate în 1960 în Suedia şi Canada ca animale de laborator şi ca exponate în grădini zoologice. După câţiva ani, unii fermieri din Europa au început să fie interesaţi de creşterea lor.

Porcul vietnamez (Sus scrofa domesticus), rasa “I”, are picioare scurte, pielea neagră, păr rar, urechi erecte şi dimensiuni reduse comparativ cu rasele europene având în general o greutate de 43-136 kg.

Pielea porcilor vietnamezi formează pliuri, în special pe faţă şi este groasă fiind rezistentă la atacul paraziţilor şi al muştelor. Zona abdominală a femelelor gestante atinge uneori solul, de la aceasta caracteristică provenind numele din limba engleză “pot belly pig”.

Rasa are o mare diversitate genetică, dar ca mai toate rasele tradiţionale este ameninţată de creşterea în regim de fermă, cu reproducerea controlată, cu schimb limitat de indivizi între diverşi crescători şi încrucişarea cu rase cu producţie crescută.

Citeste si...  Canalele Chilia și Bâstroe deschise pentru grâul ucrainean / Rusia vrea să verifice navele

Institutul Naţional de Creştere a Animalelor din Hanoi a înfiinţat un program de conservare a acestei rase, susţinând fermierii care cresc rasa pură, dar cu toate acestea, populaţia aptă de reproducere în Vietnam a scăzut mult în ultimii ani.

Creşterea porcilor vietnamezi-avantaje

În Europa şi SUA, porcii vietnamezi sunt apreciaţi pentru:

  • fecunditatea crescută,
  • instinctele materne bine dezvoltate ale femelelor,
  • rezistenţa la paraziţi,
  • robusteţe,
  • capacitatea de a fi productivi şi în perioadele în care hrana nu este abundentă.

Devin maturi sexual la vârsta de 9-10 luni. Femelele nasc în medie, 10-13 pui.

Carnea şi şunca porcilor vietnamezi sunt gustoase şi aromate.

Preţul unui proc vietnamez adult variază între 1000 şi 1200 lei în funcţie de greutate şi condiţiile de creştere. Preţul purceilor este în jur de 200 lei.

 

(0 vizualizari)

Post-ul Porcul vietnamez, crescut în ferme, simbol al prosperităţii şi animal de companie apare prima dată în AgroTeca.


Sursa: Porcul vietnamez, crescut în ferme, simbol al prosperităţii şi animal de companie


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *