Prefectul Capitalei despre Romprest: Ca prestator, nu ai voie să oprești serviciul de salubrizare

Ancheta este în curs, aștept un răspuns de la Garda de Mediu

0
prefectul capitalei alin stoica
Prefectul Capitalei, Alin Stoica

La întrebarea cine are dreptate în scandalul gunoaielor, Primăria Sectorului 1 sau prestatorul de salubritate Romprest, Prefectul Capitalei arată că răspunsul este complex, iar părțile implicate trebuie să fie mai cooperante. Alin Stoica a mai subliniat că Romprest nu are voie să oprească serviciul de salubrizare.

 

Prefectul Capitalei a declarat la TVR că, din punct de vedere legal, „nu e voie să oprești acest serviciu” – referindu-se la cel de strângere a deșeurilor.

„Și un astfel de prestator, care are un monopol, nu este îndreptățit să oprească în niciun caz colectarea deșeurilor. Și această obligație este trecută în contract. Chiar dacă nu e plătit în totalitate, nu are voie să întrerupă sau să afecteze colectarea deșeurilor. El poate reduce frecvența celorlalte servicii – de exemplu, să curețe străzile, însă în niciun caz nu poate opri ridicarea gunoaie. Deci legea a fost încălcată, contractul a fost încălcat”, a declarat Alin Stoica.

Prefectul a adăugat că nu se pronunță pe sumele aflate în discuție și că justiția este cea care le va clarifica.

Vezi și Clotilde Armand, atacată în trafic

Cât privește ancheta pe care o conduce pentru a decide sau nu instituirea stării de alertă, Alin Stoica a spus că „acest conflict trebuie în primul rând dezamorsat”, pentru că este „în interesul cetățeanului”.

„Trebuie cântărită bine decizia aceasta privind starea de alertă” – a spus prefectul, pentru că ea presupune să demonstrezi existența cauzei „este vorba despre eșecul serviciului public de salubrizare și vedem că acesta a fost discontinuu, că nu a funcționat cum trebuie” și efectul acestuia asupra populației, „trebuie să fie un efect acut, actual, asupra sănătății, în cazul nostru”.

Citește și Clotilde vrea să se declare stare de alertă în problema colectării gunoiului în Sectorul 1

Alin Stoica a explicat că de aceea a cerut informații de la mai multe organe îndreptățite să facă aceste verificări și le-a cerut să vină cu opinii, pentru că o astfel de decizie se poate lua după ce instituția prefectului se consultă cu astfel de autorități.

„Consultarea aceasta este încă în curs, o parte din răspunsuri nu sunt încă concludente și aștept răspuns de la Garda de Mediu”, a continuat Alin Stoica. Până acum a primit răspuns de la DSP – „care nu a venit cu o astfel de concluzie, că ar exista un pericol real” – și de la Autoritatea pentru Mediu – care „a măsurat noxe, gaze sau alte substanțe nocive” și raportul arată că nu există niciun fel de depășiri. „Și atunci trebuie să vedem dacă Garda de Mediu a constatat ceva concret, având în vedere că aceste gunoaie sunt, în continuare, pe străzi, și ar putea să afecteze mediul sau sănătatea populației”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele