Prelungirea compensării prețurilor la benzină și motorină a fost aprobată de Guvern

0
benzina / motorina
benzina / motorina

Executivul a adoptat prelungirea schemei de compensare cu 50 de bani pe litru a prețurilor la benzină și motorină până la sfârșitul anului, a anunțat ministerul Energiei, joi seară.

Potrivit unui comunicat oficial, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 106/2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional. Pe perioada de aplicare operatorii economici care comercializează benzină și motorină prin intermediul stațiilor de distribuție carburanți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială”, conform documentului oficial.

Menționez decizia prin care vom prelungi OU prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe întreg lanțul. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței.

Amintim, decizia inițială de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani a fost luată la finalul lunii iunie.

Din această reducere, jumătate va fi decontată de către stat și cealaltă jumătate de distribuitorii de carburanți. Această compensare este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele