Premierul Finlandei: Statele care alimentează bugetul UE nu vor să mai dea bani dacă România, Polonia și Ungaria nu respectă statul de drept

0

Premierul finladez Antti Rinne a declarat joi că ţările net contributoare ale Uniunii Europene intenţionează să-şi reducă contribuţiile la bugetul UE dacă Ungaria, Polonia şi România nu respectă principiile valorilor elementare, relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Rinne a declarat pentru canalul naţional finlandez Yle că statele contributoare sunt unanime în privinţa acestei intenţii. „Planul reducerilor” este o alternativă la diminuarea sprijinului financiar al UE pentru Ungaria, Polonia şi România, potrivit Xinhua.

Finlanda, în calitate de deţinătoare a preşedinţiei Consiliului UE, doreşte ca nivelul sprijinului financiar al UE să fie legat de respectarea valorilor fundamentale şi a statului de drept în ţările beneficiare. Totuşi, analiştii au observat că o reducere a sprijinului financiar ar necesita unanimitate în UE, iar o astfel de unanimitate este improbabilă.

Plata unor contribuţii mai mici ar fi atunci un instrument pentru ţările net contributoare să-şi impună punctul de vedere. „Contributorii neţi” sunt acele state UE care contribuie financiar la bugetul comun cu mai mult decât primesc. Cei mai mari contributori neţi au fost în 2017 Germania, Suedia şi Austria. Finlanda este un contributor net din 2001. Cei mai mari beneficiari neţi de fonduri UE au fost în 2017 Lituania, Bulgaria şi Ungaria.

 

Citește și Boris Johnson, noul premier britanic, promite un Brexit rapid

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele