UPDATE: Premierul olandez Mark Rutte crede că Ungaria „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”

0
Premierul olandez Mark Rutte
Premierul olandez Mark Rutte

Slovenia şi Polonia au fost singurele ţări UE care au susţinut Ungaria în dezbaterea privind drepturile comunităţii LGBT la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, a declarat vineri premierul luxemburghez Xavier Bettel.

 

„Doar două ţări au spus că sunt pe deplin de partea Ungariei: Slovenia şi Polonia. Celelalte ne-au susţinut sau nu au spus nimic”, le-a declarat Xavier Bettel jurnaliştilor.

Xavier Bettel a adăugat că a luat cina împreună cu soţul său şi cu premierul ungar Viktor Orban la Budapesta în urmă cu câţiva ani.

„Nu-l recunosc pe Viktor Orban care este astăzi la masa Consiliului European. Nu este acelaşi … Este trist”, a mai spus premierul Luxemburgului.

Știre inițială

Premierul olandez Mark Rutte crede că Ungaria „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”. Afirmația vine după ce statul maghiar a adoptat o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli, deci este acuzat că discriminează persoanele LGBT.

„În opinia mea, (…) ei nu mai au ce să caute în UE, dar nu doar eu decid”, a spus Rutte la sosirea la summitul european, potrivit AFP, premierul liberal olandez adăugând că doreşte să facă Ungaria „să cedeze” în acest subiect.

Nu există însă o procedură pentru excluderea unei ţări din UE.

Vezi și Benny Adegbuyi l-a invins prin K.O pe Badr Hari în Olanda

Mark Rutte se numără printre cei 17 lideri ai statelor UE semnatari ai unei scrisori comune pe tema noii legi ungare, adresată şefilor instituţiilor europene şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres (invitat la summitul european), în care insistă asupra necesităţii respectării valorilor europene, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a trimis Budapestei o scrisoare prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de această lege, care prevede că „pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani”.

Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile conform cărora noua lege ar afecta drepturile persoanelor LGBT. „Legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”, a explicat el.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele