Premierul polonez, Mateusz Morawiecki: Rolul regiunii central şi est-europene a crescut

0
- Reclama -

Rolul regiunii central şi est-europene a crescut, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat, marţi, premierul polonez, Mateusz Morawiecki la întâlnirea cu Premierul Nicolae Ciucă.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki

Morawiecki a adăugat că speră ca, după victoria ucrainenilor, să fie construite, în această zonă „planuri strategice semnificative”.

„Vedem că, odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul, rangul acestei regiuni, în care noi trăim, în care creăm valori economice şi sociale, de aceea cred, în mod aprofundat, că în acest triunghi între Ucraina, România şi Polonia se va putea în curând – sperăm să fie cât mai curând, după victoria Ucrainei şi atingerea păcii – să construim nişte planuri strategice semnificative (…) planurile strategice, care vor fi foarte ambiţioase din punct de vedere economic, investiţional şi de afaceri, dar şi ambiţioase din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperării militare şi din punctul de vedere al creării unei noi comunităţi economice de peste 100 de milioane (de persoane – n.r.) în regiunea Europei Centrale”, a spus Morawiecki, potrivit traducerii oficiale.

Polonia cere Germaniei să-i plătească reparaţii de război pentru al Doilea Război Mondial

Şeful guvernului polonez a mărturisit că vede în România „un aliat foarte mare, un aliat mare în lupta pentru interesele noastre comune”.

- Reclama -

„Ani de zile, vă spun foarte drept, ţările noastre au fost jucate de cei din Est şi din Vest. Bineînţeles, nu se poate compara presiunea din Vest faţă de cea din Est, dar trebuie să ne dăm seama că primele decenii naive de transformare, de capitalism erau, în acelaşi timp, decenii în care am fost în mare parte folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice. Din România, din Polonia au plecat mulţi oameni. Acum, în Polonia revin sute de mii de oameni, pentru prima dată în istoria noastră”, a spus Mateusz Morawiecki.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele