Premiul Nobel pentru Chimie pe 2022, atribuit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless

0

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2022 a fost atribuit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei clicurilor şi chimiei bioortogonale”, a anunţat miercuri Academia Suedeză.

 

Barry Sharpless şi Morten Meldal au fost distinşi cu Premiul Nobel pentru Chimie 2022 pentru că au adus chimia în era funcţionalismului şi au pus bazele chimiei clic. Ei împart premiul cu Carolyn Bertozzi, care a dus chimia clicului într-o nouă dimensiune şi a început să o folosească pentru a mapa celulele. Reacţiile ei bioortogonale contribuie acum la tratamente mai ţintite pentru cancer, printre multe alte aplicaţii.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea moleculelor.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Aceasta este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Între anii 1901 şi 2021 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Chimie. Şapte femei au fost laureate până anul acesta. Un singur om de ştiinţă, Frederick Sanger, a primit Nobelul pentru Chimie de două ori, în 1958 şi în 1980.

Şapte femei au fost recompensate cu Nobel pentru Chimie până acum.

25 de premii pentru Chimie au fost împărţite de doi laureaţi.

Academia Română transmite că diminuarea orelor de fizică, chimie și biologie compromite “competitivitatea înaltă”

Recompensată şi cu Nobelul pentru Chimie, după ce a fost laureată a premiului Nobel pentru Fizică, Marie Curie a devenit prima persoană din lume care a primit două distincţii Nobel.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele