Preoți care au încălcat măsurile anti-coronavirus în România și Grecia

0

Deși este foarte clar că nu te poți aduna nici măcar pentru slujba de duminică, unii preoți au încălcat deja prevederile legale. Au împărtășit enoriașii, le-au dat să guste din vinul sfânt cu aceeași lingură. Unii sunt deja amendați, alții, probabil, sunt pe cale să fie amendați.

Să vedem cum vor gestiona situația în care vreunul dintre enoriași este daja infectat cu coronavirus COVID 19.

În filmarea realizată de cluj24.ro din dimineața de duminică, 22 martie, la împărtășania de după slujba de la catedrala mitropolitană ortodoxă din Piața „Avram Iancu”, a pus pe jar comunitatea clujeană.

Preotul a împărtășit cu aceeași linguriță mai mulți credincioși.

 

Prefectul pare că este chinuit cu ideea de anchetă, deși preotul trebuie urmărit penal pentru fapta sa, iar purtătorul de cuvânt al Mitropoliei spune că Ordonanța nu a interzis împărtășania.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a avut o discuție cu mitropolitul Andrei Andreicuț, care l-a sigurat că nu vor mai exista astfel de situații. La insistențele jurnaliștilor, Abrudean a declarat și că se va face o anchetă. „Vom face o anchetă și vom lămuri subiectul. Nu există excepții de la reguli, indiferent de cine e vorba”. Poate că și dumnealui ar trebui să părăsească funcția de Prefect.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, Bogdan Ivanov, spune că preotul care a împărtășit cu o singură linguriță nu a greșit și mai susține că ”Acum noi sperăm, totuși, că niciunul din ei nu o fi avut coronavirus”.

România chiar se oprește. Carantina este dură, la fel ca în Italia sau Spania

Bogdan Ivanov mai spune că ”Noi toate măsurile anunțate de autoritatea laică le-am respectat, până la capăt, nu s-a interzis administrarea împărtășaniei, sub nicio formă. Nu ai cum să interzici acest lucru”.

Pastor penticostal amendat de poliția din Timișoara

Un pastor care a organizat o slujbă la care au participat în jur de 40 de persoane a fost amendat de poliţişti cu 300 de lei. Evenimentul religios s-a petrcut în biserica penticostală din localitatea timişeană Bethausen.

„Poliţiştii de pe raza Secţiei 10 Poliţie Rurală Făget s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la biserica din localitatea Bethausen se desfăşoară o slujbă religioasă la care participă aproximativ 40 de persoane. Din verificările efectuate s-a constatat că organizatorul slujbei este un bărbat în vârstă de 39 de ani. Având în vedere aceste aspecte, persoanelor prezente li s-a pus în vedere obligaţia de a respecta prevederile Ordonanţei Militare nr. 1/2020 cu privire la adunările publice şi li s-a solicitat să părăsească de îndată incinta bisericii. De asemenea, s-a procedat la sancţionarea contravenţională a organizatorului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, Alexandra Petrovici.

Grecii sunt mai duri, dar pandemia de coronavirus are amploare mai mare în peninsulă

În Grecia, Mitropolitul Serafim de Kithyra a fost reținut după ce a deschis biserica pentru o slujbă cu enoriașii, în ciuda măsurilor impuse de statul grec în criza coronavirus. Preotul a fost în scurt timp eliberat.

Mitropolitul Serafim a fost de la început împotriva închiderii bisericilor ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirus COVID 19 și a încălcat regulile impuse de Guvernul Greciei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele