Presa internațională: Decizia Curții Constituționale spulberă speranțele lui Iohannis privind anticipatele

0

The Financial Times: O instanță din România a spulberat speranțele lui Iohannis privind alegerile anticipate. Curtea Constituțională a României (CCR) i-a dispus președintelui Klaus Iohannis să selecteze un nou premier, o decizie care prelungește instabilitatea politică din țară și deraiază probabilitatea alegerilor anticipate, scrie The Financial Times, citată de Rador.

 

Bloomberg: În urma unei hotărâri a Curții Constituționale, alegerile anticipate din România sunt mai puțin probabile.

 

O hotărâre a Curții Constituționale a României împotriva numirii a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru a sporit nesiguranța politică în țară, relatează Bloomberg, citată de Rador. Alegerile anticipate păreau probabile, după ce guvernul minoritar al lui Orban a fost dat jos, la începutul acestei luni. Totuși, luni, Curtea Constituțională a declarat că președintele Klaus Iohannis creează un conflict de interese, propunându-l din nou ca prim-ministru și că trebuie să nominalizeze un nou candidat.

 

Reuters: Obligaţiunile României scad după ce instanţa cea mai înaltă spulberă planul pentru alegeri anticipate.

 

  Obligaţiunile guvernamentale pe termen lung ale României au scăzut brusc marți, la o zi după ce instanța superioară a țării a răsturnat renominalizarea de către președinte Klaus Iohannis a liderului demis al Partidului Liberal, Ludovic Orban, ca premier, trasmite și Reuters, citată de Rador.

Această mișcare pare a prelungi criza politică a țării. La începutul acestei luni, parlamentarii au răsturnat guvernul minoritar care a fost în funcţie trei luni, al lui Orban, într-o moţiune de cenzură iniţiată de social-democraţii (PSD) de opoziție.

Obligațiunile guvernamentale pe termen lung ale Bucureștiului au scăzut până la 1,7 euro cenți, marți, şi au scăzut cu aproximativ 1,5 euro cenți luni seară, după anunţarea deciziei Curţii. Piețele din regiune deja scăzuseră brusc, după înmulţirea cazurilor de coronavirus din Italia. După ce a ţinut în frâu cheltuielile, a stimulat privatizările și a îmbunătățit relațiile cu Bruxelles-ul, de la preluarea funcției, anul trecut, investitorii au sperat că o noi alegeri care să îl reinstaleze pe Orban la cârma ar fi putut aduce mai multă stabilitate.

Citește și: Ludovic Orban poate fi din nou propus de către preşedintele Klaus Iohannis

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele