Președintele Putin pregătit pentru o întâlnire în formatul normandia în caz de nevoie

0

Preşedintele rus Vladimir Putin este interesat în desfăşurarea unei întâlniri în ‘format Normandia’ (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) cu privire la rezolvarea conflictului din Donbas în caz de nevoie urgentă, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în emisiunea săptămânală “Moscova. Kremlin. Putin” de pe canalul “Rusia-1”, potrivit TASS.

‘Preşedintele (rus) a spus în mod repetat, inclusiv în timpul vizitei de săptămâna trecută la Budapesta, că este pregătit de orice fel de reuniune, fiind interesat ca summiturile în ‘formatul Normandia’ să continue’, a afirmat Peskov, reiterând că Vladimir Putin este dispus să participe la o astfel de întâlnire în caz de nevoie urgentă. ( N.R. Format normandia=Întâlnire a reprezentanților Ucrainei, Rusiei, Franței și Germanie în vederea soluționării conflictelor din parttea estică a Ucrainei).

În octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului declarase că procesul de pregătire a summitului s-a complicat din cauza noilor abordări ale ‘uneia dintre părţi’, fără să precizeze despre care parte a ‘formatului Normandia’ este vorba.

Ministerul de Externe ucrainean a anunţat anterior că data desfăşurării summitului cu privire la situaţia din estul Ucrainei a fost stabilită la nivel înalt, dar mai este nevoie de o confirmare din partea tuturor ţărilor participante la negocierile în patru.

La 29 octombrie, Kievul a anunţat că început să-şi retragă forţele din Zolotoe, o localitate situată în apropierea de linia de contact în regiunea Lugansk (estul Ucrainei). Concomitent separatiştii proruşi au făcut un anunţ similar, conform mass-media ucrainene.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Volodimir Pristaiko, nu a exclus ca un summit în ‘formatul Normandia’ să aibă loc până la sfârşitul acestei luni, având în vedere că autorităţile de la Kiev au acceptat aşa-numita ‘formulă Steinmeier’ de rezolvare a conflictului din Donbas, propusă de actualul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pe când era ministru de interne, care prevede retragerea forţelor de ambele părţi de pe linia de contact, desfăşurarea de alegeri în regiunile separatiste şi acordarea ulterioară a unui statut special pentru acestea.

Într-un interviu acordat vineri canalului tv ucrainean TSN, Pristaiko declarase că ultima condiţie pe care Kievul trebuie să o îndeplinească înainte de o reuniune în ‘formatul Normandia’ este separarea forţelor în localitatea Petrovski, proces îngreunat din cauza că rebelii separatişti au încălcat armistiţiul şi au tras tiruri de mortieră asupra poziţiilor ucrainene.

Citește și: Kurzii, sub focul turcilor conduși de Erdogan, cu îngăduirea lui Trump și Putin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele