Președintele se întâlnește la Cotroceni cu PSD, fără Liviu Dragnea, pe tema referendumului

0
stat major

Klaus Iohannis așteaptă azi reprezentanţii PSD şi ALDE pentru a discutat pe tema referendumului. Şeful statului vrea ca românii să spună dacă sunt sau nu de acord cu amnistia şi graţierea faptelor de corupţie şi cu ordonanţele de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare.

Joi au fost la consultări partidele din opoziție.

Deputatul Eugen Nicolicea va face parte din delegaţia care va reprezenta PSD la consultările cu preşedintele. Liviu Dragnea, care a refuzat încă de acum câteva zile invitaţia lui Klaus Iohannis, a precizat că va anunţa vineri dimineaţă numele celorlalte două persoane care vor merge la Cotroceni din partea PSD. „Cred că or să fie trei persoane care or să-i placă foarte mult (preşedintelui – n.r.). I-am ales ca să fie un dialog constructiv, să se înţeleagă oamenii, să fie compatibili”, a declarat Dragnea la Antena 3. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că formaţşiunea sa nu va fi prezentă la Cotroceni. Joi, la discuţiile cu preşedintele pe tema referendumului pentru Justiţie au fost reprezentanţii opoziţiei şi cei ai minorităţilor naţionale.

Citește și Reacția lui Iohannis după ce unele partide au refuzat consultările pe tema referendumului

„Românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției. Imediat ce vor primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum”, a declarat joi președintele.

Întrebările ar putea suna astfel

„Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

„Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a OUG-urilor pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară?”

Ce au spus partidele?

 „PNL e alături de preşedintele României și va susține cu toată forţa reușită acestui referendum”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL.

Reprezentanţii USR au vorbit la întâlnirea cu şeful statului şi despre iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, dar şi despre riscul ca un referendum pe justiţie să nu fie validat din cauza absenţei cetăţenilor de la vot.

„Există un astfel de risc al invalidării, dar eu sunt convins că cetățenii vor merge la vot. Votăm dacă rămânem o țară europeană sau o țară de margine de Europa, unde se schimbă caii între Rusia și Uniunea Europeană”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

Partidul Mişcarea Populară îşi doreşte trei întrebări pe buletinul de vot.

„Una vizează reducerea numărului de parlamentari. O a doua temă vizează o întrebare pe care toți românii ar înțelege-o: dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale. A treia temă – revenirea la alegerea primaruluiu în dou tururi”, a spus liderul PMP, Eugen Tomac.

Duşmani declaraţi ai ordonanţelor de urgenţă, maghiarii vor ca această formă de legiferare să fie interzisă definitiv prin Constituţie.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Noi suntem mai severi și dacă se poate mai radicali decât propunerea președintelui. Credem că instituţia ordornanțelor de urgența trebuie eliminată. Nu e nevoie de OUG în nici un domeniu”.

A doua zi de consultări ar trebui să îi aducă la Cotroceni pe reprezentanţii puterii. Social-democraţii vor trimite o delegaţie din care nu fac parte nici Liviu Dragnea şi nici Viorica Dăncilă, în timp ce ALDE a respins invitaţia preşedintelui.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele