Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: “Testarea generală a populației, inutilă. Este importantă testarea celor care au simptome, a cadrelor medicale şi a contacţilor celor a infectaţi”

Vârful epidemiei va fi la finalul lunii aprilie şi începutul lunii mai, susține medicul Alexandru Rafila

0
5202-de-cazuri-coronavirus

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că, pentru identificarea persoanelor infectate cu virusul COVID-19, este importantă testarea celor care au simptomatologie, a cadrelor medicale şi a contacţilor celor infectaţi şi, mai puţin, testarea generală a populaţiei.

 

Medicul Alexandru Rafila a explicat: “Ideea asta conform căreia mă testez ca să fiu sigur că nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens, pentru că te poți testa acum, și eşti bine, eşti negative, iar peste două zile poţi să te îmbolnăveşti. Nu are niciun fel de rost să încercăm să ne testăm cu orice preţ, pentru că beneficiile unei astfel de testări sunt nule”.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că, probabil, în următoarele 10-12 zile se va dubla capacitatea de testare pentru coronavirus, care este în prezent de aproximativ 2.000 de persoane pe zi, însă a subliniat faptul că nu este important să fie testaţi cei care nu prezintă simptome sau nu intră în definiţia de caz.

“Scenariul ideal al testării este să poţi să testezi persoanele simptomatice. Ideal este să poţi să testezi cât mai mulţi dintre contacţii acestor persoane care sunt simptomatice şi confirmate ca fiind pozitive. Testarea persoanelor care nu au simptomatologie, de exemplu, în rândul populaţiei generale, nu aduce niciun fel de informaţie nouă. Ideea asta să mă testez ca să fiu sigur că nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru că acum te testezi, eşti bine, eşti negativ şi peste două zile poţi să te îmbolnăveşti. Nu are niciun fel de rost să încercăm să ne testăm cu orice preţ, pentru că beneficiile unei astfel de testări sunt nule”, a afirmat domnul Rafila, astăzi, în timpul unei intervenţii la postul de televiziune Digi 24.

Medicul a mai menționat că este foarte importantă categoria celor care contractează boala, iar de acest lucru depinde capacitatea sistemului sanitar de a face faţă pandemiei: “Una este dacă se îmbolnăvesc în proporţie de 90% persoane tinere active care nu au alte boli şi altceva este dacă se îmbolnăvesc 50% din categoriile la risc pentru că atunci vom avea mult mai multe cazuri complicate care necesită terapie intensivă şi pun presiune pe sistemul de sănătate”, a mai spus medicul.

Potrivit domnului Rafila, vârful epidemiei va fi la finalul lunii aprilie şi începutul lunii mai, adăugând: “Urgenţa e să organizăm tratarea acestor pacienţi în afara spitalelor, 80% din cazuri sunt forme uşoare sau medii şi doar 20% prezintă forme mai grave sau critice de boală. Marea majoritate a celor care fac forme uşoare sau medii trebuie tratată în afara spitalelor”.

Nu în ultimul rând, medical a spus că tânăra de 27 de ani care a decedat la Suceava avea diabet de tip I încă din copilărie şi că astfel de persoane sunt mai expuse la îmbolnăviri, explicând:

“Chiar dacă acest lucru se întâmplă la adulţii tineri, îmbolnăvirea, în marea majoritate  a cazurilor, este uşoară sau asimptomatică. Excepţiile există, cazuri grave sau chiar de deces, dar nu se compară cu persoanele vârstnice. Nu este similar să te îmbolnăveşti la vârsta de 80 de ani sau la vârsta de 30 de ani. Este o evoluţie cu totul diferită”.

Alexandru Rafila mai susţine că bolnavii cu afecţiuni cardio-vasculare, diabeticii, cei care suferă de afecţiuni pulmonare conice, pacienţii care primesc tratament imunosupresiv şi cei cu hipertensiune arterială în stadii avansare sunt categorii aflate la risc, scrie News.ro.

 

Citește și: Ministrul Tătaru: 10 -20% din cei reveniți în țară pot avea coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele