Președintele SUA, Joe Biden, ia în calcul o vizită în Ucraina

1

Președintele american Joe Biden a declarat joi că lucrează în continuare cu echipa sa pentru a determina dacă ar trebui să trimită un membru înalt al administrației sale în Ucraina, o dovadă potențial dramatică de sprijin pentru națiune, pe măsură ce aceasta este atacată din partea Rusiei.

„Luăm această decizie acum”, a spus Biden când a fost întrebat dacă va trimite un înalt oficial în Ucraina, potrivit CNN. Întrebat pe cine va trimite, Biden s-a întors către un reporter și a spus: „Ești gata să pleci?”

Casa Albă a făcut ecou comentariilor lui Biden, spunând „încă suntem în discuții, decidem acest lucru”.

„După cum știți, evident că suntem în contact cu guvernul ucrainean în fiecare zi – destul de regulat, așa că nu am nimic de previzualizat în continuare”, a declarat adjunctul principal al secretarului de presă Karine Jean-Pierre reporterilor de la bordul Air Force One când i s-au cerut mai multe informații.

De când forțele ruse s-au retras din regiunea din jurul Kievului, un număr de lideri occidentali s-au îndreptat spre capitala Ucrainei pentru a-și demonstra sprijinul.

Oficialii americani au purtat discuții preliminare cu privire la trimiterea unui membru de rang înalt al administrației în Ucraina, potrivit unei surse familiare cu discuțiile.

În timp ce Biden și vicepreședintele Kamala Harris este puțin probabil să viziteze Kievul în curând, oficialii au discutat despre trimiterea secretarului Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken.

Totuși, sursele au spus că o decizie este departe de a fi finalizată și că vizita s-ar putea să nu se concretizeze în cele din urmă.

Premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză la Kiev weekendul trecut. Oficialii americani au spus ulterior că Biden nu plănuia în prezent o călătorie proprie.

„În prezent, nu plănuim o călătorie a președintelui Statelor Unite în Ucraina”, a declarat luni secretarul de presă Jen Psaki. Ea a spus că mai important decât o vizită prezidențială este o aprovizionare continuă de arme și sprijin.

„Ceea ce este cel mai important pentru conducerea ucraineană este că amplificăm numărul armelor și să le oferim sistemele de asistență și securitate de care au nevoie și pe asta ne concentrăm”, a spus ea.

Într-un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky miercuri, Biden și-a informat omologul despre un nou pachet de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari, care include 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuze și echipamente de protecție pentru a se proteja împotriva atacurilor chimice.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele