Președinții celor 16 curți de apel din țară cer CSM să stabilească dacă protocoalele secrete dintre SRI și Parchet au afectat independența Justiției! Care e miza

0

Secția pentru judecători a CSM ține joi dimineața, începând cu ora 8.00, o ședință foarte importantă la care va veni special de la Strasbourg și ministrul Justiției Tudorel Toader, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Ordinea de zi ar urma să fie suplimentată și să se discute scrisoarea celor 16 președinți de curți de apel din țară care solicită CSM să lămurească dacă protocoalele SRI-Parchet au afectat independența Justiției. Este vorba de ”proclamația de la Suceava”, adoptată săptămâna trecută după negocieri cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Scrisoarea obținută de G4Media.ro nu suflă o vorbă însă despre protocoalele SRI-CSM sau protocolul nedesecretizat dintre Inspecția Judiciară și SRI.

Care este miza. Potrivit unor surse judiciare, această scrisoare ar urma să fie folosită de ministrul Justiției, Tudorel Toader, ca pretext pentru a iniția o ordonanță de urgență a Guvernului privind revizuirea sentințelor pe motiv că ar fi fost date pe baza unor probe obținute în baza protocoalelor cu SRI. Ar fi vorba de o situație similară celei de anul trecut când șefii tribunalelor au votat o rezoluție prin care au solicitat separarea carierelor dintre judecători și procurori în cadrul CSM. Rezoluția de anul trecut a fost un fundament pentru modificarea legilor Justiției de către Coaliția PSD-ALDE. Așa s-a ajuns ca Secția pentru judecători să preia atribuțiile Plenului CSM privind cariera judecătorilor.

“Asta a stat la baza separării carierelor judiciare din Legile Justiției”, au explicat surse din magistratura.

Ce spune scrisoarea. ”Reprezentanții curților de apel, reuniți la întâlnirea anuală desfășurată la Suceava în perioada 27-28 septembrie 2018, își exprimă preocuparea constantă pentru respectarea independenței justiției, ca fundament al dreptului la un proces echitabil.

În acest context, reprezentanții curților de apel au luat act cu îngrijorare de existența unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, al căror conținut ridică probleme privind potențiala încălcare a normelor constituționale vizând separația puterilor, respectarea normelor de procedură și, implicit, a drepturilor omului.

Prin urmare, reprezentanții curților de apel solicită Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să facă demersurile necesare pentru a lămuri dacă încheierea și clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independența judecătorului, esențială pentru realizarea unui act de justiție în limitele legii”, se arată în scrisoarea datată 28 septembrie și semnată de toți președinții curților de apel. Vezi document.

Ce spune un magistrat. Un judecător a comentat pentru G4media.ro proclamația de la Suceava: ”Grav e că sistemul judiciar are probleme mult mai serioase, dar Secția pentru judecători pare concentrată pe agenda unor persoane cu probleme penale. Cei prezenți la Suceava nu au avut un mandat din partea judecătorilor din propriile circumscripții și nici nu sunt judecători de penal care pot înțelege ce înseamnă probatoriul într-un dosar de acest gen”.

Printre semnatarii scrisorii este și judecătoarea Adina Ponea, reprezentanta Curții de apel Craiova și sora lui Constantin Ponea, fostul șef al IPJ Mehedinți judecat pentru corupție în dosarul Duicu. Inculpații din acest caz au fost achitați la fond de celebra judecătoare Viorica Costiniu, soția unui fost magistrat de la Înalta Curte condamnat pentru corupție, însă sentința nu este definitivă.

De notat și că președinții Curților de apel din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București sunt interimari numiți de actuala Secție pentru judecători a CSM dominată de judecătoarea Lia Savonea.

Context. Colaborarea dintre SRI și Parchet a fost declarată neconstituțională de către CCR în februarie 2016. Dezbaterea dintre juriști este acum dacă probele obținute de SRI pentru procurori (interceptări, filaje) de la data intrării în vigoare a noilor coduri, la începutul lui 2014, și până la data deciziei CCR, februarie 2016, rămân valabile. Potrivit semnatarilor, protocoalele, deși secrete, au detaliat la nivel tehnic cooperarea dintre Parchet și SRI
prevăzută de mai multe legi, însă criticii acestor protocoale, în principal inculpații și presa aservită lor, susțin că ar fi adăugat la lege.

Citește și Ponta despre Dăncilă, după discursul din Parlamentul European: A iritat pe toată lumea

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele