Prietenul lui Dragnea, achitat pentru că s-au anult dovezile de la SRI. Prin legea Dragnea-Tăriceanu-Hunor

Stefan Alexiu

Marian Fișcuci, prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, a fost achitat pentru acuzația de evaziune fiscală de 1,2 milioane de euro din dosarul Proinvest, potrivit portalului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

Decizia a fost luată în unanimitate de magistrați, însă nu este definitivă. Instanța a motivat că ”fapta nu este prevăzută de legea penală” după ce judecătoarele de cameră preliminară, Lucia Tatiana Rog și Luciana Mera, au anulat cele 535 de convorbiri telefonice interceptate în perioada iunie – noiembrie 2014, ca urmare a deciziilor CCR privind binomul SRI-DNA.

Cele două judecătoare au făcut parte și din completul care l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

În schimb, cu majoritate, instanța l-a condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare pe Adrian Simionescu, fost prefect şi deputat PSD de Teleorman, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Imperiul grupării Dragnea este deținut cu acțiuni la purtător

Instanța a dispus și confiscarea de la inculpatul Adrian Simionescu a sumei de 638.085 lei considerată folos necuvenit rezultat în urma săvârşirii infracţiunii de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Banii se află sub sechestru într-un cont de la BCR – Agenţia Turnu Măgurele.

Judecătorul Andrei Claudiu Rus a vrut să îl achite și pe Adrian Simionescu, însă a fost în minoritate.

Despre ce este vorba în dosarul Proinvest. Firma Proinvest este administrată şi deţinută de Marian Fişcuci, prieten din copilărie cu fostul lider PSD Liviu Dragnea şi primul patron Tel Drum. Fişcuci este cel căruia, în 2000, preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, i-a privatizat compania de construcţii drumuri Tel Drum. Treptat, Fişcuci s-a retras din companie şi s-a implicat în Proinvest, înfiinţată în 2001. Proinvest are afaceri în agricultură şi intermediază vânzarea de utilaje agricole.

Citeste si...  Novak Djokovici, lider autoritar în clasamentul ATP

Potrivit rechizitoriului DNA, există mai multe elemente care îl leagă pe Liviu Dragnea de firma Proinvest. În afara faptului că Proinvest este deţinută de prietenul lui Dragnea, Marian Fişcuci este reprezentat în procesul din instanţă de avocatul Marian Nazat, apărătorul fostului lider PSD din procesul angajărilor fictive.

De asemenea, Fişcuci a fost asociat cu fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica, în firma care administra hotelul Turris din Turnu Măgurele.

În plus, Proinvest a făcut afaceri cu firma bulgărească din Nikopol, Fun Speed, deţinută de fostul prefect şi deputat de Teleorman, Adrian Simionescu. Potrivit DNA, între 21 martie 2013 şi 8 aprilie 2014, Florinel Marinaş, la acea vreme cumnatul lui Liviu Dragnea, adică fratele Bombonicăi, a deţinut 25 la sută din acţiunile firmei bulgăreşti Fun Speed. Marinaş a fost şi administratorul firmei din Bulgaria între noiembrie 2012 şi aprilie 2014.

Şi nu în ultimul rând, Proinvest importa utilaje agricole din Bulgaria de la firma Fun Speed şi le transporta cu ajutorul companiei Tel Drum, despre care procurori DNA susţin că era controlată de Liviu Dragnea.

Care sunt acuzaţiile din dosarul Proinvest. Potrivit DNA, Marian Fişcuci importa utilaje agricole prin firma Proinvest de la producători din Franţa, Germania, Polonia sau Olanda cum ar fi Claas, Maschio Gaspardo, Lemken şi alţii. Le vindea mai departe.

Însă, dacă ar fi făcut-o pur şi simplu către cumpărători din România ar fi trebuit să platească TVA statului român. Aşa că, au explicat procurorii DNA, Fişcuci ar fi interpus formal, între Proinvest şi beneficiarii finali din România, o firma fantomă din Bulgaria. E vorba de Fun Speed din Nikopol, deţinută de fostul prefect şi deputat de Teleorman, Adrian Simionescu. Prin această mutare, Fişcuci şi cu Simionescu ar fi simulat tranzacţii intracomunitare şi nu au fost nevoiţi să plătească TVA. Astfel, au reuşit să aibă un preţ competitiv, mai mic decât al concurenţei, pe piaţa dealerilor de utilaje agricole.

Citeste si...  DNA a mai pus mâna pe un penal angajat la stat: Bogdan Ion Mitruţ, director al Direcţiei Operaţionale din Aeroportul Băneasa

„În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive utilajele erau transportate de la sediul SC PROINVEST SRL Alexandria pe teritoriul Bulgariei şi reintroduse la scurt timp în România (în cursul aceleaişi zile – stăteau în Bulgaria câteva zeci de minute în aşteptarea următorului bac, sau cel mult o zi ) şi livrate beneficiarului final”, arată procurorul DNA Paul Dumitriu în rechizitoriu.

Prin această schemă simplă, dar eficientă, numai între 2012 şi 2014, Fişcuci şi Simionescu ar fi reuşit să nu plătească TVA statului român de peste 1,2 milioane de euro. Ei sunt judecați acum pentru evaziune fiscală, iar fostul deputat şi pentru acte de comerţ incompatibile cu demnitatea avută. Fiind vorba de evaziune fiscală de peste jumătate de milion de euro, acuzaţiile sunt extrem de grave, cei doi riscând teoretic între 5 şi 11 ani de închisoare. Fostul cumnat al lui Liviu Dragnea, Florinel Marinaș, a fost scos până la urmă de sub urmărire penală.

Exemplu de interceptare anulată de instanță:

Simionescu: În Bulgaria, se face declaraţia pe baza facturii până pă 15, la facturile care au venit până-n 15 şi până pă 15, luna viitoare, la facturile care au venit după 16…. data. Aia demonstrează că ai TVA, că d-aia o faci p-aia, ca să nu plăteşti TVA, să te-nscrii acolo că n-ai plătitor de TVA la facturile cu pricina.

Fişcuci: Da…

Simionescu: După care, intracomunitar, bulgaru’ socoteşte când utilaju’ a apărut. E… (n.l. neinteligibil) la modu’: bă, ţi-a facturat Fişcuci! Da’ utilaju’ a venit în Bulgaria?”, este una dintre interceptările relevante din dosar realizate în data de 14 iunie 2014, orele 11:00:31 și anulate de judecătoarele Mera și Rog.

Citeste si...  Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu, urmăriţi penal de DNA pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile

Procurorii nu au la dosar însă numai interceptări realizate cu SRI, ci şi alte probe cum ar fi documente, calculatoare, ştampile, fotografii şi filmări ale transporturilor de utilaje pe ruta România – Bulgaria – România, mărturii, constatări tehnico-ştiinţifice, procese-verbale, evaluări, rezultate inclusiv din percheziţii, percheziţii informatice şi o comisie rogatorie cu Bulgaria, se arată în rechizitoriu.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *