Primăria Capitalei, buget estimat de 1,24 mld. euro pentru 2018

0

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, Primăria Capitalei va avea în acest an un buget estimat la 1,24 miliarde euro. Unde se vor duce banii?

Conform proiectului, 231 milioane euro sunt propuși pentru investițiile în infrastructură, 189 milioane euro pentru subvențiile RADET și RATB, 100 de milioane de euro pentru sănătate și 76 milioane euro pentru cultură.

Primăria Capitalei vrea să cheltuie 32 milioane de euro pentru achiziția de autobuze, troleibuze și tramvaie, dacă va reuși să finalizzeze procedurile de achiziție.

103 milioane euro vor merge pentru subvenția RATB, 86 milioane de euro subvenția RADET.

Investițiile în infrastructură

Bugetul estimat este de 231 de milioane de euro și va merge și către continuarea unor lucrări începute și către lucrări noi.

Proiecte de investiții

  • Modernizare Pieței Eroii Revoluției și Pasaj Pietonal – proiect vechi de 10 ani- 1,7 milioane de euro;
  • Străpungere Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu- lucrare aproape finalizată – 4,3 milioane euro;
  • Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – ar putea fi terminat anul acesta – 17,8 milioane euro;
  • Supralărgire Fabrică de Glucoză – proiect tehnic finalizat, lucrările ar trebui să înceapă în acest an – 4,7 milioane euro;
  • Park&Ride la Cora Pantelimon – 500 de locuri, s-a aprobat PUZ-ul – 15 milioane euro;
  • Parcare Șoseaua Iancului – 200 de locuri – 2,5 milioane euro.

Investiții și subvenții RATB și trafic

Pentru înnoirea pracului auto RATB e propus un buget de 32 de milioane de euro pentru achiziția a 400 de autobuze, 100 de troleibuze, 100 de tramvaie și 42 autobuze electrice.

Investițiile derulate de RATB se ridică la circa 43 milioane euro, lus subvenția de 103 milioane de euro.

În buget sunt propuse investiții de 56 milioane euro pentru sistemul rutier, semaforizare inteligentă și managementul traficului.

Alte 11 milioane de euro ar trebui cheltuite pentru construcția de parcări, șapte supraterane – circa 9 milioane de euro, trei parcări publice subterane la Gara de Nord, Edgar Quinet, Piața Dorobanți – studii și consultanță concesiune lucrăride circa 650.000 euro.

În plus, patru parcări publice de circa un milion de euro.

Consolidări, Educație și Sănătate

Primăria Capitalei vrea să înceapă sau să finalizeze lucrări de consolidare pentru 86 de imobile cu risc seismic, bugetul propus fiind de aproximativ aproximativ 10 milioane euro. Lucrările vor începe la 33 de clădiri, restul fiind studii de fezabilitate și expertize.

De asemenea, e propusă alocarea a 111 milioane de euro pentru cele 19 spitale aflate în portofoliul Primăriei.

Pentru grădinițe și școli vor fi investiți 47,5 milioane euro, vor demara lucrările pentru 7 ansambluri de locuințe sociale și pentru tineri (3 în sectorul 5, 2 în sectorul 4, 1 în sectorul 2, 1 în sectorul 3), cu un buget de 730.000 de euro pentru studii de fezabilitate și proiecte tehnice.

15 milioane de euro vor merge către achiziția de locuințe de serviciu pentru cadrele medicale, iar 21,4 milioane de euro se vor învesti în proiecte tehnice și de execuție pentru 9 complexuri multifuncționale pentru activități didactice și sport în incită unor școli și licee.

Se vor mai construi 5 corpuri noi pentru grădinițe și 12 săli de sport dintre care 7 cu bazine de înot în incinta școlilor.

Rețelele de utilități, programe sociale și mediu

Investiția totală prevăzută de proiectul de buget are o valoare de 214 milioane euro, iar pentru modernizarea, extinderea, întreținerea, consumul de energie electrică și mentenanța rețelei de iluminat public se vor chetui circa 22 milioane euro

5 milioane de euro vor merge în acțiuni de dezinsecție și deratizare, iar diferența de preț la energia termică furnizată populației va consuma circa 86 milioane euro.

Bugetul Direcției de Mediu pentru anul 2018, este de 6 milioane de euro. Rămâne programul Bicicliști în București, pentru care se vor aloca 25.000 de vouchere de 2,7 milioane euro.

Pentru asistență socială și stimulente, e propus un buget de aproximati 112 milioane de euro. Din această sumă,  plata stimulentelor reprezintă aproape 84 de milioane de euro, iar Centrul de Tineret a alocat încă 3 milioane de euro că stimulente finanicare pentru constituirea familiilor.

Stimulente financiare

  • Stimulent nou născuți: 19.255 beneficiari – 2.500 lei/beneficiar/lună;
  • Stimulent copii cu handicap: 4.666 beneficiari – 1.000 lei/beneficiar/lună;
  • Stimulent pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap: 500 lei/beneficiar/lună.

Sursa: Primăria Capitalei, buget estimat de 1,24 mld. euro pentru 2018

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele