Documentar

Primul festival de film documentar romanesc pe teme ecologice si tehnologie verde

Ana Precup

In ziua de azi este ceva obisnuit ca angajatii sa isi lase scaunul cald si comod din fata biroului si sa porneasca pe calea sinuoasa si impredictibila a antreprenoriatului. Dar este de-a dreptul aventuros sa incepi un business dedicat segmentului social. Nicoleta Talpes a avut curajul sa faca acest pas cu ani in urma si sa-si deschia propria agentie – Media Image Factory – unde, alaturi de echipa ei, se ocupa de comunicarea proiectelor culturale si sociale. Primul proiect important, in 2007, a fost lansarea nationala a filmului lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, urmat de „Caravana 432”. In 2009, a lansat “Caravana Guerilla Verde” un concept de folosire a filmului ca modalitate alternativa de educatie pentru tineri, apoi “Caravana GeneratiaS”, caravana educationala prin film pe teme legate de sanatate. Impreuna cu casa de distributie Voodoo Films, condusa de Cristian Mungiu, a demarat un alt proiect, „Zilele Filmului Romanesc” prin care s-au promovat in tara productiile cinematografice autohtone.

Cel mai recent proiect al agentiei este realizarea primului film documentar romanesc in care sunt prezentate exemple de buna practica ecologica si de tehnologie verde. Filmul va fi lansat in cadrul primului festival de film documentar de acest gen din Romania – GreenTech Movie Festival.

Nicoleta Talpeş
  1. Toate proiectele educaţionale au în prim plan filmul. De unde acest apetit pentru film?

Astăzi, educaţia informală are un impact mult mai puternic decât cea tradiţională. Filmul presupune antrenarea mai multor simţuri, păstrându-se apetenţa pentru senzorial indiferent de vârstă, mai ales în contextul digitalizării societăţii. Astfel, sunt stimulate  învăţarea prin descoperire, lărgirea orizonturilor, precum şi socializarea, dacă ne gândim la proiecţiile cinematografice în spaţii publice. Toate categoriile sociale, cu precădere tinerii, au nevoie de socializare, de educaţie şi de divertisment de calitate, totodată.

  1. De unde ţi-a venit ideea să faci un festival de film documentar exclusiv pe teme eco/reciclare şi tehnologie verde, şi, mai ales, să produci un astfel de film?
Citeste si...  Minivacanța de primăvară: Șase zile libere de Paște pentru români. Când sunt aceste zile

Anul trecut am adus documentarul Demain în premieră în cinematografele din Bucureşti şi din ţară cu ajutorul Institutului Francez, Ecotic, Every Can Counts şi al altor parteneri. Premiat cu César  pentru cel mai bun documentar, Demain prezintă publicului larg o colecţie de soluţii din agricultură, economie, educaţie,  energie, democraţie, surprinse în 10 ţări. Inspiraţi de bunele practici de pe mapamond şi de succesul  înregistrat de Demain în 2016, în acest an ne-am propus să facem un film documentar românesc despre exemple de bune practici din ţara noastră. Întotdeauna tindem să generalizăm şi să ne raportăm la modele internaţionale, când de fapt, valorile României sunt nenumărate şi insuficient promovate.

  1. Să faci un film documentar pe teme eco şi tehnologie verde în România nu este deloc uşor, având în vedere atitudinea românilor faţă de reciclare şi de risipă.

Dintr-o idee spontană, s-a dezvoltat o provocare profesională în care am investit mult ca echipă – energie pozitivă, idei studiate şi îndelung analizate. Cele mai frumoase dimineţi erau cele furtunoase, cu idei apărute sub pretextul unei pauze de cafea. Cât de importante sunt nebunia creativă, curiozitatea, bucuria şi spontaneitatea! Lansarea concursului de clipuri scurte este o primă etapă din acest proiect complex numit GreenTech Movie Festival. România este o resursă inepuizabilă de modele pozitive ce pot fi autentic valorificate creativ de eco-regizori talentaţi. Cei ce se înscriu la concurs pot folosi în sprijinul lor instrumente video nonconformiste am putea spune, pentru o filmare : telefon, cameră video neperformantă, tabletă. Un scurtmetraj ”wow” va fi întotdeauna unul original, atipic, ingenios, cu cadre convingătoare şi intense sau care doar să furnizeze idei green pe care să le putem dezvolta ulterior. Ne dorim un documentar altfel, dezinvolt, puternic si cu moedele, mai ales pentru tânăra generaţie.

  1. Cum crezi că va reacţiona publicul la acest eveniment? Crezi că se va schimba ceva în mentalitatea românească în ceea ce priveşte reciclarea şi consumul responsabil?
Citeste si...  Oamenii sunt tot mai atenţi la apa pe care o beau, dar ajung să creadă în mituri

Cu siguranţă, acest documentar nu va fi unul clasic, sobru sau pur informativ. Perspectiva va fi una vizionară, modernă. Mentalitatea românească are nevoie de un imbold revoluţionar, de optimism şi de ingeniozitate. Reciclarea, consumul responsabil, serele, panourile solare, parcurile eoliene, instalaţiile de celule fotovoltaice, plantările sunt rutine pe care şi le asumă un popor educat, cu perspective de viitor, nu preocupat de ziua de mâine. Filmul are nu doar un scop socializator şi de divertisment, pe termen scurt, cât mai ales unul formator, civilizator, prin care sunt generate şi implementate soluţii verzi, pe durată nedeterminată.

  1. Ce planuri ai cu acest film după lansare?

Ne dorim o promovare cât mai largă să poată fi vizionat de cât mai multi cinefili, ecologişti şi nu numai, din mai multe generaţii, pentru a putea influenţa cât mai mult evoluţia societăţii. Documentarul va fi proiectat în deschiderea GreenTech Movie Festival, în luna octombrie, pe care îl vom organiza în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov şi Timişoara cu sprijinul Institututului Francez, ECOTIC, Every Can Counts, sub patronatului Ministerului Mediului. Acest documentar va fi prezentat în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film documentar, din dorinţa de a promova imaginea ţării noastre altfel decat suntem obişnuiţi. Va ajunge şi în în şcoli, prin caravana   Guerilla Verde, un alt proiect marca Media Image Factory.

Pentru programul festivalului sau regulamentul înscrierii la concurs, vă aşteptăm pe pagina de Facebook : https://www.facebook.com/greentechmoviefestival/?fref=ts


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *