Primul soldat rus adus în fața unei instanțe din Ucraina

0

Un tribunal ucrainean a organizat vineri, 13 mai, o audiere preliminară în primul proces pentru crime de război rezultat în urma invaziei Rusiei din 24 februarie.

 

Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost adus în judecată pentru o audiere preliminară, fiind acuzat că a ucis un civil neînarmat de 62 de ani, scrie BBC.

Cazul are o importanță simbolică uriașă pentru Ucraina. Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia de atrocități și brutalitate împotriva civililor în timpul invaziei și a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război, scrie globalnews.ca.

Motivul halucinant pentru care a ucis un bărbat nevinovat

Șișimarin, care a confirmat că este un militar rus, riscă o posibilă închisoare pe viață sub acuzația de crime de război și omor premeditat.

Procuratura generală ucraineană a declarat că inculpatul era un comandant de tancuri în vârstă de 21 de ani din divizia de tancuri Kantemirovskaia din regiunea Moscova.

Într-o declarație înaintea audierii, procuratura generală a declarat că soldatul a furat o mașină privată pentru a scăpa împreună cu alți patru militari ruși, după ce coloana lor a fost vizată de forțele ucrainene.

Comunicatul arată că soldații ruși au ajuns cu mașina în satul Chupakhivka, unde au văzut un rezident neînarmat mergând pe bicicletă și vorbind la telefon.

Se spunea că inculpatului i s-a ordonat de către un alt militar să omoare civilul pentru a-l împiedica să raporteze despre prezența rușilor și a tras mai multe focuri prin geamul deschis al mașinii cu o pușcă de asalt în capul civilului, iar acesta a murit pe loc.

„Unul dintre militari i-a ordonat acuzatului să ucidă un civil pentru a nu-i raporta”, potrivit unui comunicat de la biroul procurorului Irina Venediktova, emis joi, 12 mai.

Nu a spus cum a fost capturat soldatul și nu a detaliat dovezile care au condus la acuzațiile de crime de război.

Serviciul de Securitate al SBU al Ucrainei a condus ancheta în acest caz, a spus procurorul.

Șișimarin va spune instanței la o dată ulterioară dacă neagă sau nu acuzația, a transmis avocatul său, Viktor Ovsiannikov.

Judecătorul a spus că instanța se va reuni din nou pe 18 mai.

Rusia a transmis că nu are informații despre proces și a negat în mod repetat orice implicare în crime de război.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele