Profitul net al Erste Group a scăzut cu 60% în primul semestru

1

Grupul austriac Erste Group, acţionar majoritar al BCR, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net atribuibil proprietarilor societăţii mamă de 293,8 milioane euro, mai mic cu 60%, de la 731,9 milioane euro în prima parte a anului trecut, arată raportul grupului.

 

Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 3% la 2,39 miliarde euro, în primele şase luni, de la 2,32 miliarde euro în perioada similară a anului 2019.

”Evoluţia costurilor de risc a fost principalul factor care ne-a afectat profitul în prima jumătate a anului. Deşi rata creditelor neperformante a rămas la un minim istoric de 2,4%, am făcut o planificare atentă pentru a lua în calcul, atât cât este posibil acum, deteriorarea preconizată a calităţii activelor. Am alocat provizioane semnificative în valoare de 675 milioane euro în primele şase luni. În consecinţă, profitul net (atribuibil proprietarilor societăţii mamă, n.r.) a scăzut la 294 milioane euro în primele şase luni. Creşterea stocului de depozite s-a menţinut la un nivel ridicat, de peste cinci procente. Volumul creditelor a crescut cu peste două procente, fiind stimulat de măsurile guvernamentale de tipul suspendării plăţii ratelor la credite şi a schemelor de garantare a creditelor”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group Bank AG.Venitul operaţional a scăzut la 3,471 miliarde euro (-3,4%), de la 3,592 miliarde euro. Cheltuielile administrative generale au scăzut până la 2,114 miliarde euro (-1,5%),  de la  2,146 miliarde euro.

Activele totale au crescut la 264,7 miliarde euro (de la 245,7 miliarde euro).Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 163,7 miliarde euro (+2,2%), faţă de 160,3 miliarde euro.

 

Citește și:În ultimele 24 de ore au fost 1.295 de cazuri noi de COVID-19

1 comentariu

  1. wow!!! plang in hohote, ma dau cu capul de pereti ca bancii nu ia iesit profitul scontat!!! ca austriecii au padurile, petrolul, banii romanilor si, vezi Doamne nu prea le-a iesit cat au vrut..fmm!!

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele