Proiect nou de OUG pe sănătate: Cine se tratează la privat achită diferența dintre suma decontată de Casă și costul real

0
hospital

Executivul a pus în dezbatere publică un proiect de OUG prin care pacienţii care se tratează în spitale vor plăti diferenţa dintre suma decontată de CNAS ănătăte şi costul efectiv al tratamentului sau dispozitivului de care a beneficiat. Ministerul Sănătăţii spune însă că diferenţa va fi achitată doar în cazul în care pacienţii se tratează în sistemul privat, nu şi la stat. Cu alte cuvinte, dacă un pacient merge să facă analize la privat, chiar dacă are bilet de trimitere pentru a fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, va trebui eventual să plătească o diferență și din propriul buzunar, potrivit Digi24.

Contactat de Digi24, Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților, califică acest demers drept ”o inițiativă șocantă”. Pacienții nu vor avea motive de bucurie, vor fi împovărați, ba mai mult, „vor muri unii, pentru că nici acum nu avem acces la servicii medicale, dar atunci?”, a declarat acesta.

„Noi suntem un stat democratic și social și știu că sistemul de asigurări de sănătate e de tip social, cu contribuție în sistem de solidaritate socială. Nu înțeleg de ce un partid social-democrat, cu un guvern social-democrat, care a câștigat niște alegeri fără să aibă această mențiune în programul de guvernare, reușește să aplice o asemenea măsură ultraliberală”, a comentat Vasile Barbu. El s-a plâns că reprezentanții pacienților nu au fost consultați atunci când a fost elaborat acest proiect de OUG, ci numai furnizorii.

„Există alte soluții! România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Unde mai este asigurarea socială, când eu nu știu cât o să mă coste? De la simplă durere de cap s-ar putea să ajungă să mă coste 10-20 de salarii serviciile medicale. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”, a punctat Vasile Barcu, citat de Digi24.

Citește și: Heliport, pe acoperișul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “M. S. Curie”

De acealaltă parte, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că nu este vorba despre o împovărare a pacientului: „E vorba de o plată a unei contribuții personale pentru pacienții care se adresează zonei private de furnizare a serviciilor medicale. Vor plăti diferența – și aici mă refer la furnizorii privați, care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – dintre tariful decontat de Casa de Asigurări și costul real al consultației. Eu spun că nu este o împovărare, pentru că și până acum, pacienții care se adresau spitalului privat plăteau, sub o formă sau alta, această diferență. Am preferat să propunem această modificare, după consultări pe care le-am avut cu PALMED-ul, asociația întreprinzătorilor privați din sănătate, pentru a scoate din zona gri aceste plăți, pe care pacienții oricum le făceau. În acest moment, măcar să știm pentru ce le fac”, a declarat la Digi24 ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele