Proiect PNL: Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole românești

0

Mai mulți parlamentari PNL au depus la Senat, un proiect legislativ care prevede acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare.

 

După promulgare, prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020 și se aplică până la data de 31 decembrie 2022, arată proiectul.

„Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate către unitpți de procesare ți nu poate depăși 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 euro anual pe beneficiar”, prevede proiectul legislativ.

Potrivit propunerii legislative, cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la centrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma.

Citeste despre Daea a anulat ordinul prin care fermierii nu puteau să crească mai mult de 5 porci

„Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii. În funcție de opțiunea beneficiarului aceasta poate fi plătită prin mandat poștal sau prin virament în contul curent al beneficiarului”, conform inițiativei legislative a liberalilor. Parlamentarii PNL susțin că proiectul sprijină consumul produselor românești, care au o calitate care nu poate fi contestată.

„Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producției agricole autohtone, prin comercializare, în piața locală, națională. Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare românești a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaște după perioada destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantității de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creșterea veniturilor producătorilor agricoli”, arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele