În această primăvară vor începe două programe de promovare a sorgului care se vor derula pe o perioadă de trei ani și care dispun de un buget de 1,17 milioane de euro, din care 870.000 de euro reprezintă fonduri comunitare. Federația națională a producătorilor de semințe de porumb și sorg din Franța a anunțat în data de 6 februarie 2017 semnarea convențiilor de finanțare pentru derularea celor două programe care vizează sorgul (semințe și furaj) în Europa cu ajutorul fondurilor europene.
„Comisia Europeană a validat un buget de 1,17 millioane de euro, din care 870 000 euro sunt fonduri care vor fi folosite timp de trei ani pentru promovarea sorgului în Europa”, a precizat FNPSMS.
Cele două programe vor viza un număr de șapte țări, din care:
- 5 țări din UE: Franța, Spania, Italia, Bulgaria și România ;
- 2 țări din Europa de Est: Rusia și Ucraina.
„Pentru a face mai bine cunoscută această cultură și a convinge pe fermieri de atuurile sale sunt prevăzute mai multe platforme varietale, ghiduri tehnice, un site web, clipuri TV, delegații pentru ziariști, materiale promoționale etc”, mai adaugă FNPSMS.
Citește și: Despre poluare, cataclisme, încălzire globală sau importanța vegetației în oraș!
Dincolo de aceste programe de promovare, trebuie menționat și faptul că este în curs de formare și interprofesională europeană a sorglui denumită „Sorghum ID”.
România, o piață la început de drum
Cu toate că sorgul se numără din acest an printre culturile agricole care primesc sprijin cuplat, interesul fermierilor nu pare să fie deloc mare, în condițiile în care nu există practic cerere pe piață. Agricultorii sunt reticenți și pentru că producția este mult mai mică față de cea obținută la porumb – undeva la 3 tone/ha este producția de sorg, comparativ cu până la 10 tone/hectar la porumb și chiar peste, în general.
Există totuși și un avantaj, sorgul rezistă mai bine la secetă, iar hoții nu se înghesuie să-l fure, pentru că pur și simplu nu au cui să îl vândă.
Sursă foto: www.get-the-driver.blogspot.ro