Proprietarii de terenuri vor fi obligați să taie ambrozia tot timpul anului

1
- Reclama -

O inițiativă legislativă adoptată de Senat extinde perioada de combatere a ambroziei, iar autoritățile locale vor putea interveni mai eficient contra celor ce nu elimină această buruiană ce provoacă alergii.

 

Această inițiativă obligă proprietarii de terenuri să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, nu doar până la data de 30 iunie a fiecărui an, cum prevede legislația din prezent.

Din cauza schimbărilor climaterice, în ultimii ani ambrozia a înflorit în România în lunile august – septembrie, dar, fiind vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la un an la altul.

Potrivit inițiativei, proprietarii terenurilor și administratorii de drumuri publice sau lacuri vor putea cere autorităților locale să execute intervenții specifice pentru eliminarea ambroziei, contra cost. De asemenea, autoritățile locale vor putea să intervină pe terenurile unde proprietarii nu au efectuat operațiunile de combatere a ambroziei, în baza unei ordonanțe președințiale.

- Reclama -

Autoritățile locale sunt limitate în a acționa cu eficiență împotriva ambroziei, această buruiană care face atât de mult rău romanilor. Atunci când proprietarul terenului nu-și face datoria legală, autoritatea locală trebuie să poată nu numai amenda, dar să și acționeze eficient împotriva ambroziei, transferând costul operațiunilor de curățare a terenurilor către proprietarul lor. Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceștia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2050 jumătate din populația lumii va suferi de un tip de alergie”, a spus Alin Apostol, deputat USR.

Mai trebuie spus că Senatul a adoptat inițiativa USR cu 99 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă”, iar inițiativa va merge acum pentru dezbatere și vot final la forul decizional – Camera Deputaților.

Citește și: Ambrozia, asasinul tăcut de lângă noi

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele