Bulgaria, Grecia, Slovenia şi Turcia vor protecţie armată din partea Rusiei

0
nato
- Reclama -

Un sondaj Gallup arată că cetăţenii a patru ţări membre NATO preferă ca în cazul unui atac armat să fie protejaţi de ruşi.

Majoritatea statelor din lume, însă, preferă puterea armată a Statelor Unite, dar sunt excepţii care i-au desemnat pe chinezi ca fiind aliaţi preferaţi.

Mai mult, un analist a constat o diviziune între țările cu populație majoritar ortodoxă și cele occidentale, cu unele excepții: slovenii, deși cei mai mulți sunt catolici, înclină către Rusia, în timp ce românii, deși ortodocși, îi preferă pe americani.

Studiul mai arată că bulgarii şi grecii se simt ameninţaţi de turci.

Sondajul Gallup a fost efectuat în perioada octombrie-decembrie 2016, pe eșantioane de câte 1000 de persoane din 66 de țări.

- Reclama -

NATO ameninţare pentru Republica Moldova?

Un studiu realizat de aceeaşi instituţie spune că 27% dintre moldoveni consideră NATO o ameninţare pentru ei, iar 16% dintre ei cred că alianţa nord-atlantică îi poate proteja.

Sondajul realizat în ţările est-europene, membre şi ne-membre alianţei, mai sugerează că NATO este percepută drept „protectoare” în proporția cea mai mare, de 90%, în Kosovo, țară care nu face parte din NATO, urmată de țările membre: Albania, Polonia, Lituania, Estonia, Croația și România.

Totodată, între țările din CSI, Rusia este cea în care NATO este percepută în măsura cea mai mare drept o amenințare, o părere împărtășită de 67% din respondenții ruși ai sondajului Gallup.

În Ucraina, care face eforturi să fie primită în NATO, pe fondul conflictului cu separatiștii pro-ruși, proporția celor care consideră alianța o amenințare pentru țara lor (35%) rămâne mai ridicată decât a celor care văd în NATO un protector (29%).

Vezi: România nu a transpus la timp în legislaţia naţională 21 de directive UE şi riscă sancţiuni

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele