PSD întoarce spatele familiei politice europene din care face parte! Dragnea și Dăncilă lipsesc de la Congresul socialiștilor europeni

0

Liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Viorica Dăncilă lipsesc de la congresul socialiștilor europeni care se desfășoară vineri și sâmbătă la Lisabona, partidul fiind reprezentat de Rovana Plumb, președinta organizației de femei, și de câțiva parlamentari și europarlamentari, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. La Congres mai participa și fostul ministru pentru afaceri europene, Victor Negrescu. Singurul român care vorbește la Congresul PES este Corina Crețu, însă o face în calitate de Comisar European, nu de reprezentant al PSD.

Congresul are două mize importante pentru socialiști: realegerea bulgarului Serghei Stanișev în funcția de președinte și validarea lui Frans Timmermans drept candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene (spitzenkandidat).

Nu este prima reuniune la vârful socialiștilor europeni la care Dragnea nu participă. În luna octombrie, când au fost stabiliți candidații la funcția de președinte al Comisie, PSD nu a trimis pe nimeni. Și asta în ciuda faptului că PSD a fost invitat la reuniunea de la Bruxelles a Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

”Cei prezenți la Congres se întreabă de ce liderul PSD nu este prezent, de ce partidul nu este reprezentat la vârf la reuniunile familiei social democrate”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre participanți.

Nivelul de reprezentare al partidului este destul de scăzut. Dintre europarlamentari participă figuri mai puțin cunoscute, Gabriela Zoană și Răzvan Popa, iar dintre parlamentari singurul nume mai cunoscut este Gabriela Crețu, președinta comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților. ”Delegația a fost stabilită pe ultima sută de metri”, susțin sursele G4Media.ro, ceea ce indică interesul scăzut al liderilor PSD pentru acest eveniment.

În programul Congresului figurează sâmbătă discursuri ținute de toți premierii socialiști din UE înaintea lansării candidatului Frans Timmermans. Premierul Viorica Dăncilă lipsește din listă.

Olandezul Frans Timmermans, care a criticat guvernul Dăncilă și PSD pentru derapajele de la statul de drept, a rămas la începutul lunii noiembrie singurul candidat al Partidului Socialist European, după ce slovacul Maroš Šefčovič s-a retras din cursă.

PSD nu l-a susținut pe Timmermans în cursa pentru candidatură. G4Media.ro a dezvăluit că Liviu Dragnea a trimis la Bruxelles o scrisoare de susținere pentru Maroš Šefčovič, fără să anunțe și fără să se consulte cu partidul.

Citește și Klaus Iohannis sesizează CCR: Este vorba de legea privind declasificarea protocoalelor cu SRI

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele