PSD: „Iohannis, dezbinatorul care a încurajat protestele de stradă anarhice”

1

PSD l-a acuzat luni, printr-un comunicat de presă, pe președintele Klaus Iohannis că este ”dezbinatorul” care a incitat la ”anarhie socială” și că astfel ”s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptățite la excese, atât în mesajele publice cât și în comportament și atitudine și să deturneze și să confiște, pentru interesele lor obscure, manifestațiile de stradă”. Potrivit PSD,  Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societății românești.

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare și propagandă mincinoasă promovate de președintele Klaus Werner Iohannis și adepții săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, țara este mai dezbinată decât oricând, intoleranța este la cote maxime iar violențele de limbaj, de atitudine și comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituțiilor statului român. Legea este siluită și răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor și contestatarilor de profesie. Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întrețină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratice alese și a guvernului său legitim. Președintele României Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societății românești. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială și de timorare a autorității publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a știut ori n-a putut să fie președintele tututor românilor, moderatorul instituțional arbitrul neutru consacrat de Constituție. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care (ne) unește Iohannis a ales să devină Dezbinatorul. Iohannis și-a permis ca președinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, antiPSD și antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptățite la excese, atât în mesajele publice cât și în comportament și atitudine și să deturneze și să confiște, pentru interesele lor obscure, manifestațiile de stradă”, se arată în comunicatul de presă al PSD.

Social-democrații fac o paralelă între mitingul Diasporei și demisia fostului premier Victor Ponta, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv.

Psihoza colectivă, de ostilitate maximă, a fost întreținută de președintele Iohannis inclusiv legitimarea înjurăturilor triviale antiPSD, pe care le-a calificat, absurd, drept opinie politică justificată. În acest context încărcat de violență s-a ajuns la protestul din 10 August, care n-a mai avut nici organizatori, pentru că s-au retras, și nici autorizațiile necesare, deși inițial toate datele arătau că va fi deplin legal. Acum este evident că sustinatorii politici ai lui Iohannis s-au implicat în organizare, au încurajat un limbaj și o atitudine cât mai dure, obscene. Unii dintre initiați au anticipat și premedidat violențele de stradă și au chemat la mobilizare deși erau consțienți că vor fi confruntări cu forțele de ordine. Întreg scenariul de forță este similar cu cel care a precedat demisia premierului Ponta și instalarea ”Guvernului Său”, respectiv guvernul tehnocrat condus de Ciolos, supranumit guvernul ” zero” pentru completa sa lipsă de performanță. Și acum, ca și atunci, s-a încercat provocarea unor incidente grave care să genereze emoție colectivă puternică și să aducă oameni revoltați în stradă pentru a pune presiune și pentru a crea o situație critică care să forțeze căderea actualului guvern. Acesta este practic modelul prezidențial Iohannis de înlăturare a unui guvern legitim ales și reprezentativ pentru votul țării cu unul artificial, rezultat din combinații și interese obscure, fără nicio legătură cu voința ori alegerea românilor”, a mai transmis PSD.

PSD îl mai acuză pe Iohannis de „încălcarea gravă” a atribuțiilor sale constituționale.

„Nicăieri, niciodată, un președinte în funcție n-a acționat astfel împotriva legii și a stabilitații interne așa cum face președintele actual al României. Klaus Werner Iohannis reprezintă un factor efectiv nociv, care întreține conflictele și dezbină insistent și cu premeditare societatea românească, în disprețul și cu încălcarea gravă a atribuțiilor sale constituționale. PSD cere imperativ președintelui Iohannis să dea dovadă de responsabilitate, să se comporte și să acționeze ca președinte al românilor, să contribuie la consolidarea drepturilor și libertăților democratice, a unui veritabil stat de drept, să sprijine dezvoltarea țării cu deplină bună credință și corectitudine față de voința populară liber exprimată. PSD face apel la asigurarea unei depline stabilități politice a țării și califică drept antinațională orice tentativă care urmărește subminarea exercitării guvernării de către actuala majoritatea parlamentară”, conchid social-democrații.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forțele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv și au lovit manifestanții fără motiv.

Procurorii militari au anunțat că procuror în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime și vor începe audierile.

Citește și Simona Halep despre mesajul anti PSD strigat din tribune: “A fost ceva pozitiv pentru toată lumea

De Vlad Mitu

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele