PSD-istul Vasile Iliuță, Președinte CJ Călărași, trimis în judecată de DNA

0

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță (PSD) a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracțiuni: abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj.

 

Iliuță a fost membru PNL până anul trecut, când i s-a cerut din partid pentru că fusese inculpat într-un dosar penal. Ulterior, el s-a înscris în PSD, formațiune din partea căreia a câștigat un nou mandat de președinte al CJ Călărași la alegerile locale din septembrie 2020.

Comunicatul de presă transmis de DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ILIUȚĂ VASILE, la data faptelor și în prezent președinte al Consiliului Județean Călărași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– abuz în serviciu,
– fals intelectual în formă continuată,
– șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

1. În perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.

Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau.

În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.

Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.

2. La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Traseistul Iliuță, suspendat din funcție

În septembrie 2020, Iliuță Vasile, candidat la un nou mandat pe listele PSD, era acuzat de foștii săi colegi din PNL că își exercită abuziv funcția deși a fost suspendat pentru a doua oară, cu o zi înainte. prin ordinul prefectului.

Contactat de presă, Iliuță nu a vrut să vorbească cu presa. În momentul în care a fost sunt de ziariștii de la G4media, acesta închis telefonul iar ulterior nu a mai răspus la apeluri.

Lui Vasile Iliuță i-a încetat calitatea de membru PNL în februarie 2020 printr-o decizie a biroului politic județean PNL Călărași. Iliuță a schimbat partidul și a candidat la un nou mandat de șef al CJ pe listele PSD.

VEZI CEL MAI PERFORMANT PURIFICATOR DE AER ANTI CORONAVIRUS / COVID

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele