Puterea lui Putin se clatină: Susținătorii lui Navalnîi, victorie la alegerile din Tomsk

0

Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a luat mai puțin de un sfert din voturile pentru parlamentul municipal din Tomsk, oraşul din Siberia unde Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Mai mult, Andrei Fateev şi Ksenia Fadeeva, doi dintre cei mai vocali susținători ai opozantului rus  au câștigat alegerile în circumscripţiile în care au candidat, informează AFP.

În oraşul siberian cu 500.000 de locuitori, partidul Kremlinului, Rusia Unită, a obţinut 24,46% din voturi, foarte departe de scorul său de 52,27% din timpul scrutinului precedent, în 2015.

Otrăvirea lui Navalnîi, începutul sfârșitului?

Navalnîi s-a deplasat la Tomsk la sfârşitul lui august pentru a finaliza o anchetă asupra corupţiei elitelor locale şi a-şi susţine candidaţii în alegerile din 13 septembrie. În timp ce se afla în avionul cu care ar fi trebuit să se întoarcă la Moscova, lui Navalnîi i s-a făcut foarte rău, ceea ce a determinat pilotul aeronavei să aterizeze de urgenţă la Omsk, tot în Siberia.

După o dispută între apropiaţii săi şi medici ruşi, Navalnîi a fost transferat în Germania, unde medicii germani i-au pus diagnosticul de otrăvire cu o substanţă de tip Noviciok, un agent neurotoxic de origine militară dezvoltat în perioada sovietică.

“Cred că fiecare va înţelege că era o chestiune de principiu să câştigăm la Tomsk după ceea ce s-a întâmplat”, a reacţionat Ksenia Fadeeva pe Twitter.

Cetăţenii ruşi au fost chemaţi duminică la urne în 41 din cele 85 de regiuni ale ţării pentru a alege guvernatori, membri ai consiliilor regionale şi municipale, precum şi patru deputaţi pentru parlamentul naţional.

Chiar dacă partidul preşedintelui Vladimir Putin a scăzut în popularitate din cauza contextului economic şi social dificil, a acuzaţiilor de corupţie şi a reformei nepopulare a pensiilor, este de aşteptat ca acesta să câştige majoritatea covârşitoare a locurilor puse în joc în aceste alegeri.

Sursa: Agerpres.ro

Arafat face apel ca populația vulnerabilă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele