Putin vrea o nouă republică în teritoriile furate de la Ucraina: ”Rusia de Sud”

1
Rusia de Sud

Teritoriile din Ucraina ar putea fi grupate într-o entitate statală numită ”Rusia de Sud”, se arată într-un document încă nefinalizat pregătit de partidul de guvernământ de la Moscova, Rusia Unită.

 

Proiectul de document obținut de Schemes, serviciul de investigații al Radio Europa Liberă, este intitulat „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud” și e datat cu 16 aprilie, însă nu precizează ce teritorii ocupate ar alcătui noul stat „Rusia de Sud”.

În documentul cu caracter de manifest se spune că Ucraina şi-a pierdut legitimitatea după revoluţia Maidan din 2013-2014, care a culminat cu înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici. Rusia a încercat mult timp să susţină că protestele de stradă au fost o lovitură de stat şi că guvernul a fost preluat de „nazişti” şi „banderovişti” – o referire la liderul naţionalist ucrainean din secolul XX, Stepan Bandera.

„Ca răspuns la teroarea și la impunerea totalitară a ideologiei nazismului și a lui Bandera de către fostul stat al Ucrainei, noi, sub forma Consiliului Popular al Rusiei de Sud, luăm puterea în propriile mâini și stabilim un nou stat al Rusiei de Sud”, se arată în document.

„Recunoaștem limba rusă, precum și dialectul ucrainean, ca limbă maternă și limbă de comunicare interetnică, cu egalitatea tuturor limbilor și naționalităților”, se mai menționează în text.

Vezi și Criminalii lui Putin sunt pregătiți să atace în forță estul Ucrainei

”Rusia de Sud” și „Novorosia”

Schiţa documentului privind ”Rusia de Sud” este un ecou al discursului promovat anterior de Putin şi de alţi înalţi oficiali de la Kremlin, care au cerut înfiinţarea „Novorosiei” – un alt concept istoric care se referă la ţinuturi, în principal în Ucraina, care au făcut parte anterior din Imperiul Rus în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Metadatele documentului word obţinut de Schemes indică faptul că Roman Romanov, un oficial de rang înalt din cadrul partidului Rusia Unită, pare să fie autorul documentului sau este implicat în crearea acestuia.

Rusia Unită este partidul afiliat Kremlinului care domină parlamentul rus şi viaţa politică a ţării.

Jurnaliştii Schemes spus că documentul a fost ulterior transmis unor colaboratori ai lui Konstantin Malofeev, zis şi oligharhul „ortodox“ apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, care a contribuit la finanţarea şi susţinerea separatiştilor din Donbas timp de ani de zile.

Malofeev a fost sancţionat de Statele Unite şi Uniunea Europeană în 2014 pentru rolul său în anexarea Crimeii. El a fost pus sub acuzare la începutul lunii aprilie pentru că a încercat să se sustragă de la aceste sancţiuni. Nici Romanov, nici secretarul general al Rusiei Unite, Andrei Turceak, nu au putut fi contactaţi pentru comentarii de către Schemes. Malofeev a refuzat să discute despre manifest atunci când a fost contactat şi a închis telefonul, spunând că nu comunică cu jurnaliştii.

Nici Romanov, nici secretarul general al Rusiei Unite, Andrei Turceak, nu au putut fi contactaţi pentru comentarii de către Schemes.

Malofeev a refuzat să discute despre document atunci când a fost contactat şi a închis telefonul, spunând că nu comunică cu jurnaliştii.

Site-ul de ştiri Meduza a relatat săptămâna trecută că Kremlinul ia în considerare organizarea a două referendumuri în regiunile Doneţk şi Lugansk pe 14 şi 15 mai. Meduza a scris că un alt referendum ar putea fi organizat şi în Herson, o regiune care se află la nord de Crimeea şi este parţial ocupată de forţele ruseşti.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele