Raed Arafat se revoltă împotriva ”noilor aparate ale morţii”

1

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a lansat un atac virulent împotriva inventatorilor fumatului fără fum, cei care produc  sisteme de încălzire a ţigărilor care conţin tutun.

 

„Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai ‘sănătos’ decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii 90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, a scris, pe pagina sa de facebook Raed Arafat.

Acesta consideră că dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a „noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească.

„Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuie luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo. Primul pas la acest moment este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final se promovează fumatul care este prezentat în mod tendenţios ca fiind mai puţin dăunător sănătăţii dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate lipsind studiile şi dovezile pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false”, mai arată Arafat.

Citește și: „Poiana Fermecată”, o afacere cu și despre tradiție și natură

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Internal Medicine scotea la iveală că noile ţigări electronice care încălzesc tutunul conţin chimicale care pot cauza cancerul.

Pe piață sunt două dispozitive, iQOS  de la Philip Morris, în care se introduc tigari speciale care ulterior sunt incalzite prin intermediul unei lamele, iar fumul inspirat este sub formă de vapori și GLO, care aparține British Americam Tabacco  si este asemănător ca design cu o tigara electronică, dar în mare funcționează după un principiu asemănător.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele