Raiffeisen Bank continuă programele de garantare a creditelor IMM de la Fondul European de Investiții

0

 

Raiffeisen Bank și Fondul European de Investiții (FEI) au lărgit colaborarea în 2017, prin două noi Acorduri de garantare, în valoare totală de peste jumătate de miliard de euro (echivalent). Cele două programe sunt: „Programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor” (COSME), denominat în lei, în valoare de 180 milioane euro și „Programul UE pentru dezvoltarea și consolidarea activității IMM-urilor” (SMEi), denominat atât în lei, cât și în euro, în valoare de 340 milioane euro.

Din 2010, anul în care a început colaborarea în cadrul inițiativelor JEREMIE, Raiffeisen Bank a generat un portofoliu total de credite de 366 milioane euro (denominat în euro și lei), sprijinind accesul la finanțare a peste 3.500 companii, pe baza instrumentelor puse la dispoziție prin programele Fondului European de Investiții.

În cadrul noilor programe lansate în 2017, FEI acordă garanții de portofoliu în favoarea băncii, de 50%, pentru COSME, respectiv 60% pentru Inițiativa IMM. La nivelul firmelor împrumutate, aceasta înseamnă garanții de 50%, respectiv 60% din valoarea fiecărui credit acordat de Raiffeisen Bank unei companii IMM, care respectă criteriile de eligibilitate FEI.

Dezvoltarea IMM-urilor

Finanțarea în cadrul celor două programe se realizează atât prin facilități pentru capital de lucru revolving multi-anuale/revolving cu grafic de rambursare, cât și prin credite de investiții pe maxim 10 ani.

„Raiffeisen Bank este principalul partener al FEI pe piața românească, dacă ținem cont de volumele acordate cu acest tip de garanții. Există o preocupare la nivelul băncii noastre pentru dezvoltarea și consolidarea segmentului IMM-urilor pe piața românească. Aceste soluții de finanțare dau băncii posibilitatea să ofere credite și companiilor care nu s-ar fi calificat la o finanțare clasică, din cauza lipsei de garanții. Astfel, la sfârșitul lunii februarie 2018, după opt luni de la implementare, cele două programe COSME și SMEi au generat un portofoliu cumulat de credite Raiffeisen Bank de aproximativ 200 milioane euro”, declară Alin Neacșu, director Direcția Credite pentru Corporații la Raiffeisen Bank.

„Suntem încântați să reconfirmăm succesul acestor inițiative extrem de utile și necesare pentru lărgirea accesului la finanțare în special pentru antreprenorii de talie mică și foarte mică, susținând competitivitatea și creșterea mediului de afaceri din România. 80% dintre antreprenorii finanțați în cele opt luni dețin business-uri cu cifra de afaceri mai mică de un milion de euro. Aceștia sunt clienții care resimt cea mai mare nevoie de asemenea instrumente. Sunt convinsă că vom atinge plafoanele stabilite inițial mai repede decât ne așteptăm, așa că pregătim deja solicitări formale pentru suplimentarea plafoanelor agreate cu FEI”, spune și Monica Udrescu, director executiv la Direcția IMM la Raiffeisen Bank.

COSME se derulează până în 2020

Finanțările sunt acordate datorită Garanției puse la dispoziție de către COSME și de către Fondul European pentru Investiții Strategice („FEIS”), stabilite în temeiul Planului de investiții pentru Europa. Scopul FEIS este de a susține finanțarea și implementarea investițiilor productive în cadrul Uniunii Europene și de a asigura creșterea gradului de acces la finanțare.

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor, care se derulează în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde euro. Cel puțin 60% din program va fi dedicat facilitării accesului la finanțare pentru IMM-urile din Europa, prin două instrumente financiare. Prin intermediul mecanismului de garantare a împrumuturilor programul va oferi garanții și contragaranții instituțiilor financiare, astfel încât acestea să poată pune la dispoziția IMM-urilor mai multe împrumuturi și servicii de leasing financiar. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investiții care investesc în IMM-uri în principal în faza de extindere și de creștere.

Programul COSME se bazează pe succesul Programului-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP), care, în perioada 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor împrumuturi în valoare de peste 21 miliarde euro și a unor capitaluri de risc în valoare de 2,8 miliarde euro pentru mai mult de 400 000 de IMM-uri din Europa.

Companiile pot contacta diferitele institutii financiare existente din tarile lor pentru a accesa fondurilor europene la http://www.access2finance.eu/

Sursa: Raiffeisen Bank continuă programele de garantare a creditelor IMM de la Fondul European de Investiții

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele