
Comisiile parlamentare pentru cultură au respins, joi, rapoartele de activitate ale Radioului public pe 2017, 2018 şi 2019. S-au înregistrat 13 voturi „pentru” respingere şi 7 voturi „împotrivă”.
Preşedintele-director general al Societăţii de Radiodifuziune, Georgică Severin, a afirmat că radioul public este cel mai ascultat radio de pe piaţă şi în anul 2018 SRR a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis.
„În 2017 am preluat mandatul interimar în aprilie şi a fost un an extrem de complex. (…)A fost primul an în care s-a făcut trecerea de la taxă la alocaţie bugetară şi însăşi mecanismele societăţii române de radiodifuziune au fost puse în situaţia de a se adapta. (…) La fel ca în alţi ani, Radio România şi-a menţinut poziţia de lider al pieţei radio din România, a continuat activitatea complet independentă. Nu cred că cineva poate să mă acuze că m-am implicat în vreun fel în actul editorial. Mi-am respectat atribuţiile. (…) În 2018 s-a înfiinţat un nou post de radio, s-a reluat Gaudeamus Braşov, Gaudeamus Timişoara. Ca să fie un raport bun de respins, în 2018 Societatea Română de radiodifuziune a fost decorată de preşedintele României Klaus Iohannis cu Meritul cultural în grad de comandor pentru promovarea culturii”, a adăugat Severin.
Severin a mai spus că şi în 2019 radioul public a fost în continuare cel mai ascultat radio de pe piaţă şi a încheiat acorduri cu RAI şi BBC.
Senatorul PSD Gabriela Creţu a spus că radioul public este lider de piaţă, iar „execuţia” este ridicolă.
Vezi și Noul prim-ministru al Vietnamului a studiat și a lucrat în România
„Discutăm despre o instituţie care este lider de piaţă, o instituţie care face parte din cultura naţională, pentru că Orchestra Radio, Corul Radio, Târgul Gaudeamus de carte sunt repere ale culturii naţionale. Execuţia în acest caz devine puţin şi ridicolă”, a afirmat Creţu.
„Vi s-ar părea firesc ca eu, după ce termin mandatul de preşedinte în cadrul acestei comisii, să mă caţăr pe o funcţie şi de acolo să fac informare publică, cu un trecut politic, cu o agendă politică şi cu o viziune politică precisă şi apoi să spun că radioul este independent?”, a replicat deputatul USR PLUS Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei pentru cultură.
Georgică Severin a susţinut că nu a încălcat nicio lege şi nu a fost în incompatibilitate.
„Atâta vreme când nu s-a încălcat nicio lege, nu s-a creat nicio incompatibilitate între trecutul meu din Parlament şi situaţia de care vorbiţi, aş putea să vorbesc despre discriminare. Dar nu vorbim, pentru că este doar opinia dumneavoastră. O să vă dau situaţii de la Radio France, de la BBC, când parlamentari au fost numiţi în funcţii asemănătoare. (…) Dacă după 4 ani grei, un an de pandemie, în care radioul a demonstrat că este cel mai de încredere mijloc de la care să se informeze românii, voi fi schimbat, şi nu mă deranjează personal… Pentru faptul că am fost senator şi preşedinte de comisie şi m-aş fi căţărat pe o funcţie sunt mândru, înseamnă că activitatea mea la radio a fost bună”, a adăugat Severin.
Plenul Parlamentului urmează să se pronunţe prin vot asupra acestor rapoarte.
Respingerea lor atrage demiterea preşedintelui-director general al SRR, Georgică Severin, şi a Consiliului de Administraţie.