Războiul din Ucraina ar putea duce la o acumulare masivă de armate americane în Europa

2
- Reclama -

Luptele din Ucraina s-ar îndrepta spre o regândire a poziției militare a SUA în Europa, care ar putea duce la o acumulare de forțe americane nemaivăzută în regiune de la sfârșitul Războiului Rece.

Potrivit Stars and Stripes, SUA au în prezent 100.000 de soldați care operează în Europa, cel mai mare număr din 2005, notează Antiwar.com.

Numărul trupelor a crescut recent, în urma deciziei președintelui american Joe Biden care a ordonat mai multe desfășurări pe fondul tensiunilor crescute și de când Rusia a invadat Ucraina. În ianuarie, erau 80.000 de militari americani pe continental european.

Germania găzduiește în continuare cele mai multe trupe americane din Europa, dar liderii militari americani caută să trimită mai multe forțe în Europa de Est. Secretarul Apărării Lloyd Austin s-a întâlnit miercuri cu alți lideri militari ai NATO la Bruxelles pentru a discuta despre consolidarea așa-numitului „flanc estic” al alianței militare.

Înaintea întâlnirii, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că aliații ar trebui să fie pregătiți pentru o „creștere majoră” a cheltuielilor militare. „Pe uscat, acest lucru ar putea include substanțial mai multe forțe în partea de est a alianței”, a spus el.

- Reclama -

Stoltenberg a spus că alianța va lua în considerare, de asemenea, creșteri majore ale desfășurărilor aeriene și navale, întărirea apărării aeriene și antirachete integrate, consolidarea apărării cibernetice și desfășurarea exercițiilor din ce în ce mai mari. La sfârșitul acestei luni, președintele Biden este așteptat să participe la un „summit extraordinar” cu liderii NATO la Bruxelles, care este programat pentru 24 martie.

În ultimele luni, SUA au trimis mai multe trupe în țările care se învecinează cu Rusia și Ucraina, inclusiv Polonia, România și statele baltice Letonia, Estonia și Lituania. Potrivit cifrelor de la Comandamentul European al SUA, Polonia are în prezent 10.000 de soldați americani, România are 2.400 și 2.500 se află în Țările Baltice.

În plus, presa din Grecia și Bulgaria a dezvăluit ieri că nave NATO vor aduce în România și Bulgaria un număr suplimentar de 3000 de militari, însoțiți de armament. Potrivit informațiilor, transportul se va face la bordul unor nave, prin portul Alexandroupolis din Grecia. Trupele care ar sosi acum fac parte, probabil, din rezerva suplimentară, de 8500 de militari, pe care Statele Unite o aveau pregătită pentru a o trimite în Europa.

SUA și NATO consolidează aceste țări pentru a descuraja Rusia. Dar expansiunea NATO spre est de la sfârșitul Războiului Rece și prezența sa în apropierea granițelor Rusiei a escaladat semnificativ tensiunile în regiune și este una dintre principalele justificări ale președintelui rus Vladimir Putin pentru atacarea Ucrainei.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele