Reacţia Moscovei după ce Merkel a numit Rusia un inamic al Europei

0

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că Rusia doreşte o Uniune Europeană “puternică, independentă, deschisă” şi “suverană” în materie de securitate.

Însă se îndoieşte că acesteia i se va “permite” să realizeze în cele din urmă acest deziderat, informează agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Lavrov a făcut aceste declaraţii la Conferinţa de securitate de la Munchen – un forum-cheie pentru politica externă şi de apărare europeană – la care a susţinut un discurs mai conciliant decât poziţiile exprimate anterior la acelaşi eveniment.

“Rusia, în pofida multor speculaţii, vrea să vadă o UE puternică, independentă şi deschisă”, a asigurat el după ce cancelarul german Angela Merkel vorbise despre Moscova ca despre unul dintre “inamicii Europei” din cauza “războiului hibrid” pe care îl duce împotriva unor ţări ale blocului comunitar.

În acest context, ministrul rus a evocat o afirmaţie făcută în noiembrie trecut de preşedintele Vladimir Putin, potrivit căruia dorinţa UE de a fi “independentă, autonomă şi suverană în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea” este “ceva natural” din punctul de vedere al “consolidării unei lumi multipolare”.

“Situaţia în Europa s-a tensionat. Au apărut noi fisuri, iar cele vechi s-au adâncit”, a opinat Lavrov, adăugând că realităţile actuale necesită abandonarea “recidivelor de gândire colonialistă, a filosofiei cortinelor de fier şi a cordoanelor sanitare”. Potrivit lui, “casa noastră comună Europa necesită o renovare capitală”.

Chiar dacă a desemnat Rusia drept unul dintre “inamicii” UE din cauza “războiului hibrid” pe care îl duce împotriva unor state europene, cancelarul german Angela Merkel a pledat sâmbătă pentru normalizarea relaţiilor cu Moscova. ‘Din punct de vedere geostrategic, Europa nu poate avea un interes în întreruperea tuturor relaţiilor cu Rusia’, a subliniat Merkel, citată de Reuters.

Citește șiRusia avertizează SUA să nu intervină în Venezuela

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele