Reacţia preşedintelui Consiliului Fiscal, în contextul plecării lui Isărescu de la conducerea BNR: N-ar fi bine ca acestă instituţie să fie capturată politic

0

În cazul în care Mugur Isărescu va pleca din postul de guvernator al Băncii Naţionale se va deschide calea unei lupte politice foarte puternice pentru BNR, a declarat joi la postul de radio RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Pentru economia românească n-ar fi deloc bine ca politicul să captureze şi această instituţie, apreciază Ionuţ Dumitru, dar crede că „e prematură discuţia în momentul de faţă, mai avem mai bine de un an de zile până la momentul la care expiră mandatele”.

„Pentru economia românească n-ar fi deloc bine ca politicul să captureze practic şi această instituţie, care este o instituţie care a ţinut echilibrele macroeconomice în cei 28 de ani, în condiţiile în care întotdeauna factorul politic a jucat un rol pe care n-ar fi trebuit să-l joace şi mai degrabă a destabilizat, prin măsurile pe care le-a luat, economia, iar banca centrală a încercat să ţină echilibrul şi a reuşit, de cele mai multe ori, să păstreze echilibrele macroeconomice. Deci aş spune că o eventuală plecare a guvernatorului probabil că va da naştere unor lupte politice foarte puternice, care pentru economie, încă o dată, nu cred că ar fi deloc de dorit”, a spus Ionuţ Dumitru la RFI.

Citeşte şi Mugur Isărescu: Nu voi mai fi guvernator al BNR. Cea mai longevivă figură publică părăsește scena

Mugur Isărescu a declarat miercuri că mandatul său va expira în 2019 şi în acelaşi timp va fi împlinit 70 de ani, astfel că – la fel ca în profesorat – ar trebui să se retragă, dar „Parlamentul va decide”. Solicitat de jurnalişti să clarifice dacă într-adevăr se va retrage din funcţia de guvernator, Mugur Isărescu a subliniat din nou că „această temă nu este, acum, de actualitate”, însă a menţionat că împlineşte 70 de ani, iar „la 70 de ani un profesor universitar nu mai poate să profeseze”.

„Oricum, toamna viitoare expiră mandatul; împlinesc 70 de ani şi e ca în profesorat, după 70 de ani nu se mai poate. Parlamentul, în înţelepciunea lui, va decide”, a spus guvernatorul BNR.

Acest anunţ al retragerii de la şefia BNR vine după ce în ultimile luni conflcitul dintre guvern şi conducerea BNR s-a tesnionat. De aproximativ 1 an de zile, actuala coaliţie i-a reproşat în mai multe rânduri conducerii BNR că încearcă să încurce guvernul şi buna stabilitate economică a ţării aducând un şir de acuzatii care de care mai absurde. În vara anului trecut, fostul premier Mihai Tudose spunea ca nu îşi ţine niciodată banii pe card şi nu are bani în conturi la bănci pentru ca nu are încredere în bănci, dând exemplu o întâmplare persoanală din trecut, dorind să dea de înţeles că banca ar înşela cetăţenii.

Conflictul dintre cele două tabere s-a ţinut nelipsit în ultima perioadă, ministrul muncii Olguţa Vasilescu aducând un şir de acuzaţii la adresa BNR, ajungându-se până ca preşedintele PSD să îi adreseze o scrisoare guvernatorului Mugur Isărescu în care acuza BNR că a “indus o stare de neînredere in guvern”.

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele