Realitatea Media obligă angajaţii aflaţi în şomaj tehnic să lucreze ca voluntari

0

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită Realitatea Media să nu oblige angajaţii aflaţi în şomaj tehnic să lucreze ca voluntari, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

 

„În urma sesizările primite din partea unor angajaţi ai SC Realitatea Media SA, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a luat act, cu indignare, de practicile ilegale ale conducerii acestei instituţii de presă, care obligă angajaţii să lucreze în regim de voluntariat, deşi aceştia se află în şomaj tehnic”, se spune în comunicat.

Conform documentelor primite la MediaSind, angajaţii instituţiei au fost trimişi în şomaj tehnic începând cu data de 7 aprilie 2020, contractele de muncă au fost suspendate, urmând să beneficieze de o indemnizaţie de 75 % din salariul de bază conform dispoziţiilor articolului 53 aliniat 1 din Codul Muncii.

„Profitând de actualul context sanitar şi folosind o schemă ieftină de înşelăciune, în dauna angajaţilor şi a statului român, conducerea instituţiei a considerat că acum este oportun ca să-şi crească veniturile. Deşi au intrat în şomaj tehnic, veniturile diminuându-se drastic, angajaţii Realitatea Plus sunt obligaţi să presteze aceleaşi activităţi redacţionale, în condiţiile în care contractele de muncă sunt suspendate. Potrivit adeverinţei eliberate de administratorul special al societăţii, Genoveva Grigoroscut, aceştia ar presta, chipurile, un fel de voluntariat, deşi nu au semnat niciun contract în acest sens. Practic ne aflăm într-o stare de ilegalitate gravă pentru că, deşi salariaţii figurează în şomaj tehnic, deci ar trebui să stea acasă- şi angajatorul primeşte de la stat sume importante pentru susţinerea lor- aceştia sunt obligaţi să lucreze, prestând aceeaşi muncă dar cu salariile diminuate”, menţionează sursa citată.

Maricel Păcuraru, patronul Realitatea TV, a fost liberat condiţionat

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită conducerii Realitatea Media să înceteze aceste practici ilegale şi să achite angajaţilor salariile în cuantumul prevăzut în contracte individuale de muncă, conform muncii prestate. Organizaţia precizează că pentru aceste derapaje va sesiza instituţiile abilitate.

„Folosindu-se de acest prilej, SRJ MediaSind face un apel către toţi angajaţii din media să ne sesizeze imediat la adresa de mail juridic@mediasind.ro în cazul în care şi alţi angajatori încalcă prevederile legale, pentru a interveni de urgenţă”, se mai spune în comunicat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele