Recolamp a colectat și reciclat, în 2017, 946 tone de deșeuri din echipemente de iluminat

0

Organizația non-profit Recolamp a reușit, în 2017, să colecteze și să asigure reciclarea a 946 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat, ceea ce reprezintă o țintă de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

Asociația Recolamp și-a consolidat an de an infrastructura de colectare, ajungȃnd în 2017 la parteneriate cu peste 11.600 de generatori de deșeuri în întreaga țară, 46 de colectori activi și 16 reciclatori.

Cu ajutorul acestor parteneriate, Recolamp a reprezentat anul trecut 189 de producători romȃni cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gesionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață categoria 5 – echipamente de iluminat, conform clasificării din OUG 5/2015.

Astfel, în numele participanților săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

„Primim, aproximativ, 22 de comenzi de ridicare deșeuri pe zi, ceea ce determină o frecvență lunară de ridicare de la 450 de locații de colectare. Este o evoluție foarte mare față de primii ani de existență Recolamp pe piața din Romȃnia cȃnd generatorii de deșeuri nu erau informați cu privire la cȃt de periculoase sunt deșeurile din echipamente de iluminat. Continuăm, așadar, atȃt informarea permanentă, cȃt si comunicarea activă cu rețeaua, pentru rezultate din ce în ce mai bune. În 2017, le-am apelat de peste 14.000 de ori și am vizitat peste 400 de amplasamente active din întreaga țară”, spune Béla Kovács, director general al Recolamp.

10 ani pe piața din România

2017 a marcat pentru Recolamp 10 ani de existență pe piața din Romania în care a colectat și reciclat peste 3.650 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat.

Recolamp poate fi partenerul de reciclare a oricărei instituții publice sau private. Solicitȃnd containerele personalizate Recolamp,  se poate beneficia de întreaga infrastructură națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o.

Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minimum 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

„Pentru anul 2018, Asociația Recolamp își propune să extindă rețeaua de colectare, iar primul pas în acest sens a fost deja făcut, prin cele 300 de noi locații din rețeaua Colț Verde. Așadar, Asociația Recolamp este pregătită să colecteze și să recicleze cantități tot mai mari de deșeuri, drept dovada avem peste 12.800 cutii de carton în uz,  2050 de containere metalice și peste 890 locații Colț Verde. Cele mai multe dintre centrele de colectare Recolamp sunt amplasate la instituțiile publice, urmate, îndeaproape, de locațiile din domeniul educației”, susține Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

În 2017, asociația a înregistrat venituri de aproximativ 75 milioane de lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde (Recolamp practică două tarife: 0,85 lei, respectiv 0,6 lei (plus TVA), în funcție de tipul echipamentului) aplicat la fiecare unitate vândută și declarată de către producătorii asociației.

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, ce are ca membri fondatori companiile General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România. Până în prezent, în cei 10 ani de activitate, Recolamp a colectat și reciclat peste 3.650 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat.

Sursa: Recolamp a colectat și reciclat, în 2017, 946 tone de deșeuri din echipemente de iluminat

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele