Regele Charles al III-lea se va adresa unei națiuni în doliu

1

Regele Charles al Marii Britanii se va adresa vineri unei naţiuni în doliu după moartea mamei sale şi a figurii emblematice a ţării, regina Elisabeta, la vârsta de 96 de ani, scrie Reuters.

Charles, care s-a grăbit să fie alături de regină înainte ca aceasta să se stingă din viaţă joi, ar urma să se întoarcă la Londra împreună cu soţia sa Camilla, acum regină consort, înainte de a se întâlni cu premierul şi de a face o declaraţie televizată.

Moartea reginei, cel mai longeviv monarh britanic şi o prezenţă impunătoare pe scena mondială timp de şapte decenii, a atras condoleanţe din întreaga lume.

Oamenii continuă să depună flori în fața Palatului Buckingham

La primele ore ale dimineţii în Londra, membrii publicului continuau să depună flori în faţa Palatului Buckingham, iar pe panourile publicitare din oraş erau afişate mesaje de condoleanţe. Ziarele au publicat pe prima pagină fotografii omagiale pentru regină.

Joi, mii de oameni s-au adunat în faţa palatului reginei, unde vestea a fost întâmpinată cu tăcere, în timp ce steagul a fost coborât la jumătatea catargului.

Mulţi au descris un sentiment de şoc la moartea singurului monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată.

„Ea este persoana pe care am admirat-o întotdeauna”, a declarat pentru Reuters o pensionară în lacrimi, Christine West, în faţa castelului Windsor. „Este o zi tristă pentru noi toţi”.

Charles, a devenit monarh al Regatului Unit şi şef de stat al altor 14 teritorii

Charles, care a devenit automat monarh al Regatului Unit şi şef de stat al altor 14 teritorii, printre care Australia, Canada şi Noua Zeelandă, a declarat că decesul a fost un moment de mar tristeţe pentru el şi familia sa.

„Plângem profund trecerea în nefiinţă a unei suverane preţuite şi a unei mame foarte iubite. Ştiu că pierderea ei va fi profund resimţită în întreaga ţară, în regate şi în Commonwealth, precum şi de nenumăraţi oameni din întreaga lume”, a declarat acesta.

Regele Charles se va întâlni vineri cu prim-ministrul Liz Truss

Regele Charles se va întâlni vineri cu prim-ministrul Liz Truss, înainte de a se adresa ţării. Vor fi trase, de asemenea, salve de tun.

„Moartea Majestăţii Sale Regina este un şoc uriaş pentru naţiune şi pentru lume”, a declarat Truss în faţa biroului său din Downing Street, unde steagul, ca şi cele de la palatele regale şi clădirile guvernamentale din Marea Britanie, a fost coborât în bernă.

„La bine şi la rău, Regina Elisabeta a II-a ne-a oferit stabilitatea şi puterea de care aveam nevoie. Ea a fost chiar spiritul Marii Britanii – iar acest spirit va dăinui”.

Vestea a uimit nu doar oamenii din Marea Britanie, condoleanţe sosind din partea liderilor din întreaga lume.

„Moştenirea ei va fi mare în paginile istoriei britanice şi în povestea lumii noastre”, a declarat preşedintele american Joe Biden într-o declaraţie.

Regina Elisabeta a II-a, a urcat pe tron la 25 de ani

Regina Elisabeta a II-a, care a fost, de asemenea, cel mai în vârstă şi cel mai longeviv şef de stat din lume, a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când avea doar 25 de ani.

Ea a fost încoronată în luna iunie a anului următor. Prima încoronare televizată a fost o avanpremieră a unei noi lumi.

„M-am angajat cu sinceritate să mă pun în slujba voastră, aşa cum mulţi dintre voi v-aţi angajat în slujba mea. De-a lungul întregii mele vieţi şi cu toată inima mea mă voi strădui să fiu demnă de încrederea voastră”, a spus ea într-un discurs adresat supuşilor săi în ziua încoronării.

Elisabeta a devenit monarh într-o perioadă în care Marea Britanie încă mai păstra o mare parte din vechiul său imperiu, Winston Churchill fiind prim-ministrul Marii Britanii, în timp ce Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică şi războiul din Coreea făcea ravagii.

Lipsită de simbolul său de continuitate şi de rezistenţă, Marea Britanie îşi începe noua eră într-o gravă criză economică, marcată de despărţirea de Europa şi de o populaţie nemulţumită de ani de lupte politice şi scandaluri.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele