Regrete regale belgiene pentru genocidul din colonia Congo

Stefan Alexiu

Regele belgienilor, Philippe, a prezentat marţi, pentru prima dată în istoria ţării, ‘regretele sale cele mai profunde pentru rănile’ provocate în perioada colonială în Congo, actuala Republică Democratică Congo (RDC), transmite AFP.

Gestul este fără precedent și ar trebui urmat și de semnale din partea altor state coloniale. Marea Britanie este cel mai important imperiu colonial, dar și Portugalia, Spania sau Olanda s-ar putea alătura acestui grup. Turcia sau Austria, ca urmașe ale imperiilor Austro-Ungar și Otoman ar putea face și ele același lucru.

Sigur, regretele neurmate de gesturi materiale sunt aproape inutile!

‘Ţin să exprim regretele mele cele mai profunde pentru acest răni ale trecutului a căror durere este astăzi reînviată de discriminările încă prezente în societăţile noastre’, a transmis regele Philippe într-o scrisoare adresată preşedintelui RDC, Félix Tshisekedi, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de independenţă a fostei colonii belgiene.

‘În epoca Statului Independent Congo (1870-1908, când acest teritoriu a fost proprietatea defunctului rege Leopold al II-lea, n.red.) au fost comise acte de violenţă şi de cruzime, care apasă încă asupra memoriei noastre colective‘, mai arată actualul suveran al belgienilor, instalat în 2013.

‘Perioada colonială care a urmat (cea a Congo belgian, între 1908 şi 1960 n.red.) a provocat de asemenea suferinţe şi umilinţe’, adaugă el.

Trafic de copii iertat de judecători: Curtea de Apel Târgu Mureș a achitat 25 de traficanți din Țăndărei

În scrisoare, regele Philippe îşi afirmă angajamentul de a ‘combate toate formele de rasism’, menţionând că încurajează ‘reflecţia care a fost începută de parlamentul nostru pentru ca memoria noastră să fie definitiv pacificată’.

Una dintre pedepsele abominabile pe care colonialiștii belgieni le comiteau era tăierea mânii și piciorului unui copil, dacă tată nu muncea suficient.

Citeste si...  Tinerii între 12 și 15 ani se pot vaccina cu Pfizer/BioNTech

În imagine de mai sus, unul dintre supușii de culoare al regelui belgian stă pe prispa casei coloniale și se uită la mâna și piciorul fetiței lui care tocmai fusese mutilată pentru ca el nu a muncit suficient.

În Belgia, moartea lui George Floyd, afro-americanul omorât de un poliţist alb la Minneapolis, în SUA, a redeschis dezbaterea despre violenţele din perioada colonială în Congo şi despre rolul foarte controversat al regelui Leopold al II-lea, acuzat de uciderea a milioane de congolezi.


Distribuie articol:
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *