Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea va fi purtată într-o procesiune pe străzile Bucureștiului

0

Evenimentul tradițional organizat Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, va avea loc duminică, 9 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Ioan Paul al II-lea, comemorat în calendarul catolic în această lună.

Conform unui comunicat transmis de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, procesiunea va porni de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunțiaturii Apostolice din București – la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu cu Str. Pictor C. Stahi, în vecinătatea Parcului Cișmigiu, și va fi condusă de Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București, ÎPS Aurel Percă.

La eveniment vor participa preoți, credincioși, călugări și călugărițe din întreaga Arhidieceză Romano-Catolică de București, precum și preoți și credincioși greco-catolici.

Începutul procesiunii va fi duminică, la ora 15:15, când participanții se vor reuni la monumentul Sf. Ioan Paul al II-lea, la ora 15:30: Sf. Rozariu în fața monumentului, în prezența ÎPS Aurel Percă. La ora 16:00 va avea loc o celebrare liturgică prezidată de ÎPS Aurel Percă și binecuvântare cu relicva Sf. Ioan Paul al II-lea. La ora ora 16:15 procesiunea va porni spre Catedrala Sf. Iosif, iar la ora 16:45 va fi Sfânta Liturghie solemnă prezidată de ÎPS Aurel Percă, în Catedrala Sf. Iosif.

Procesiunea este deja o tradiție în București

Această procesiune cu relicva Sfântului Ioan Paul al II-lea a intrat în tradiția catolicilor bucureșteni, alături de celelalte două procesiuni anuale – cea din sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului și cea din sărbătoarea Floriilor.

Amintim, relicva Sf. Ioan Paul al II-lea constă într-o bucățică de pânză cu câteva picături de sânge ale Suveranului Pontif polonez și a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din București, la 19 mai 2011, de către Cardinalul Stanisław Dziwisz, Arhiepiscop emerit de Cracovia, fost secretar personal al Papei.

De asemenea, monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu şi Pictor C. Stahi la inițiativa Nunțiaturii Apostolice în România, în colaborare cu Primăria Municipiului București, în amintirea vizitei istorice pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în țara noastră în anul 1999, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă. Dezvelit la 1 august 2011, monumentul este opera în bronz a lui Mirsad Begić, sculptor sloven de origine bosniacă.

Pe numele real Karol Wojtyła, Papa Ioan Paul al II-lea s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946, iar la 28 septembrie 1958 a fost consacrat episcop. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal în 1967. Wojtyła a fost ales papă în conclavul din octombrie 1978, luându-și numele Ioan Paul al II-lea. A murit la 2 aprilie 2005, la Vatican, iar procesul său de beatificare a fost deschis, în mod excepțional, la 28 iunie același an. A fost declarat fericit, la 1 mai 2011, de Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt, la 27 aprilie 2014. Ioan Paul al II-lea a fost, astfel, înscris în calendarul Bisericii Catolice, comemorarea sa liturgică fiind stabilită în fiecare an la 22 octombrie.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele