Reporteri fără frontiere: Libertatea presei e în derivă! Patronii de televiziuni condamnați, precum Dan Voiculescu, își subordonează agenda editorial

0

Organizația internațională ”Reporteri fără frontiere” face o radiografie dură a presei din România, a cărei libertate ”este în derivă” cu câteva zile înainte de preluarea președinției rotative a UE. ”Reporteri fără frontiere” menționează aservirea presei de către patronii cu interese politice, precum Dan Voiculescu, dar și ”politizarea” și ”incompetența” CNA, instituția care ar trebui să controleze activitatea radio și tv.

”Politizarea excesivă a presei, mecanisme de finanțare corupte, aservirea agendei editoriale intereselor proprietarilor de media, informații false… Transformarea presei într-un instrument de propagandă politică a fost mai vizibilă ca niciodată în România în ultimii ani, mai ales în perioadele electorale care s-au înmulțit din cauza instabilității politice. Criza a dus la închiderea unor publicații și posturi, în timp ce oligarhii au preluat controlul altora”, scrie ”Reporteri fără frontiere” într-un comunicat de presă.

Organizația internațională arată că principala problemă a presei este structura de proprietate: ”Unii patroni de presă fac obiectul unor dosare judiciare, alții sunt în închisoare, iar cei mai mulți întrețin amiciții politice care le servesc interesele. În acest context, politica editorială a acestor media ignoră adesea interesul public, iar autocenzură este o condiție pentru supraviețuire”.

”Reporteri fără frontiere” nominalizează Antena 3 și România TV ca instrumente de propagandă mediatică, spunând că ”proprietarii acestora au folosit posturile ca instrumente pentru a organiza campanii sistematice de dezinformare, vizând slăbirea sistemului judiciar”.

”Canalele tv private apropiate de Putere Romania TV sau Antena 3 au ignorat regulile deontologice de bază și au difuzat informații false despre manifestațiile din 2017 și 2018, lăsând de exemplu să se înțeleagă că George Soros era instigatorul mișcărilor de protest. Romania TV a fost, de asemenea, la originea unei campanii de dezinformare contra DNA și a procurorului-șef”, mai arată comunicatul citat.

Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Adrian Sârbu, Alexander Adamescu și Dan Andronic sunt dați ca exemple de proprietari de presă acuzați de corupție.

”Reporteri fără frontiere” amintește și de presiunile coaliției PSD – ALDE asupra presei prin intermediul schimbărilor legislative, dar și prin acțiunea instituțiilor guvernamentale care au anchetat redacțiile independente.

Citește și Dăcnilă: Președintele mi-a spus că nu va da curs celor două propuneri de la Transporturi și Dezvoltare, fără nicio explicație!

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele