UPDATE: Reprezentanţi ai societăţii civile cer procurori dedicaţi pentru dosarul 10 august şi update lunar

0
10 august piata victoriei

Marți seară a avut loc în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului un protest față de tergiversarea dosarului privind violențele jandarmilor de la Mitingul Diasporei din 10 august 2018. ”Desecretizați documentele operative din 10 august” și ”Vrem vinovații pentru #jandarmiada din 10 august” scrie pe pancartele protestatarilor.

 

La protest au participat circa 150 de oameni și un elefant roz!

Protestatarii au scandat:

„Mincinoșii!” și „Nu platim judecători să salveze infractori”

„Bode, unde ti-e doctoratul, Bode? Hotule!” și ”PNL e PSD”

„Bode, unde ti-e doctoratul, Bode? Hotule!” 

Știre inițială

Reprezentanţi ai societăţii civile cer, marţi, la împlinirea a trei ani de la evenimentele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, procurori dedicaţi pentru dosarul 10 august şi update lunar.

Comunitatea Declic, Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Funky Citizens, Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, #REZISTENŢA, Reset Iaşi, Umbrela Anticorupţie Cluj, Rezistenţa Civică Galaţi, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia Platforma Iniţiativa România, Asociaţia România Vie, cer, marţi, procurorului general să delege o echipa de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August.â

Vezi și Ministrul Justiției a vorbit depre Dosarul „10 august”

De asemenea, societatea civilă solicită procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei şi actele de urmărire penală efectuate în dosar.

“Au trecut 3 ani şi vinovaţii sunt încă în funcţii, cât să mai aşteptăm? Nimeni nu a răspuns pentru cei 700 de protestatari răniţi sau gazaţi pe 10 August 2018 de Jandarmerie. Dacă tot susţinem că vrem justiţie independentă, haideţi să vedem şi acţiuni concrete, paşi clari în anchetă. Măcar acum, după ce am reuşit ca, alături de una din victime, Ioan Crăciuneanu, să obţinem reluarea cercetărilor după simulacrul de anchetă de la DIICOT”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.

Organizaţiile semnatare reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă şi o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluţiei, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Militară.

Vezi și Sesizare pe numele fostei procuroare-şef a DIICOT în Dosarul ”10 August”

”Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secţia Militară a PICCJ trebuie să facă paşi în anchetă şi să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta şi să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode şi chiar şi fără percheziţii informatice ale telefoanelor şefilor din Jandarmerie”, au mai transmis oganizaţiile semnatare.

Demersul Declic este susţinut de peste 61.200 de cetăţeni care au semnat deja petiţia prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

Marţi se împlinesc trei ani de la violenţele din Piaţa Victoriei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele