Republica Centrafricană declară Bitcoin moneda oficială a țării

1

Moneda virtuală devine oficială în Republica Centrafricană, aceasta fiind a doua țară care o aprobă ca mijloc legal de plată, după El Salvador.

Această națiune este una dintre cele mai sărace din lume, deși este bogată în diamante, aur și uranium, amintește BBC.

De asemenea, este măcinată de zeci de ani de conflicte și este aliat apropiat al Rusiei, mercenari ai Grupului Wagner ajutând în lupta contra forțelor rebele, active de mai mulți ani.

Miercuri, parlamentarii au votat în unanimitate pentru adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, arată o declarație a președinției Centraficane.

Mișcarea plasează Republica Centrafricană „pe harta celor mai îndrăznețe și mai vizionare țări din lume”, a spus Faustin-Archange Touadéra, președintele țării.

Amintim, El Salvador a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca monedă oficială în septembrie 2021. A fost atunci o mișcare criticată de mulți economiști, inclusiv de Fondul Monetar Internațional, care a spus că a crescut riscul de instabilitate financiară severă.

S-au ridicat și temeri precum că criptomonedele cum este și Bitcoin ar putea facilita spălarea de bani de către infractori și că acestea sunt dăunătoare mediului înconjurător, fiindcă pentru a le genera folosesc foarte multă energie electrică.

Acm doi ani, doar 4% din populația din Republica Centrafricană avea acces la internet, potrivit site-ului WorldData, iar spațiul virtual este obligatoriu pentru a folosi criptomonedele.

Acum, țara folosește ca monedă francul centrafrican, susținut de Franța, alături de majoritatea celorlalte foste colonii franceze de pe continentul african.

Alții consideră că adoptarea Bitcoin este o încercare de a submina francul, în contextul în care Rusia și Franța își dispută influența asupra acestei țări bogate în resurse naturale.

Mai trebuie spus că Republica Centrafricană este într-un continuu conflict de la independența sa, din 1960. În 2013, rebelii majoritar musulmani au preluat controlul asupra țării majoritar creștine. Milițiile de autoapărare au fost formate pentru a riposta, ceea ce a dus la masacre pe scară largă pe criterii religioase. După venirea la putere a președintelui Faustin-Archange Touadéra, în 2016, țara a început să își schimbe alianța strategică de la Franța către colaborarea cu rușii.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele