România, comparabilă cu Africa subecuatorială, Amazon, estul Indiei şi Ucraina la numărul incendierilor de miriște

0
Octavian Berceanu
Octavian Berceanu

Fostul comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu (USR), a declarat joi, la Alba Iulia, că nivelul incendierilor de mirişte din România este comparabil cu Africa subecuatorială, Amazon, estul Indiei şi Ucraina.

 

„Avem incendieri de mirişti care afectează România. Problema e de la Dunăre până în Maramureş. În momentul în care autorităţile vor să găsească proprietarii, nu găsesc pârghii la autoritatea publică locală, la primărie, pentru a identifica proprietarii respectivi. Nu e chiar atât de uşor ca să îi identifici (…) Din păcate, nivelul incendierilor de mirişte în România e comparabil doar cu Africa subecuatorială, cu Amazon, cu estul Indiei şi cu Ucraina, din păcate. Acestea sunt cele patru mari zone din lume pe care le vezi pe imaginile satelitare ca fiind roşii puternic”, a declarat Octavian Berceanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, există un OUG care „e cel puţin evaziv” în modul în care priveşte spre incendieri.

Acesta a subliniat că ar trebui să existe o digitalizare instituţională. „În mod normal, poliţia ar trebui să meargă să ia coordonatele parcelelor incendiate, perimetrul incendiat, să suprapună imediat în sistem şi să vadă cine este proprietarul, să emită amenzile şi APIA să vadă automat cine sunt proprietarii care nu mai pot beneficia de subvenţii prin APIA. Şi toate lucrurile astea ar dura probabil mai puţin de o zi”, a spus fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu.

Octavian Berceanu a afirmat şi că mediul ar trebui privit ca o „platformă integratoare” pentru ceea ce înseamnă industrie, educaţie, sănătate, infrastructură.

„Toate lucrurile astea au un capac comun care se numeşte politica de mediu şi până acum capacul ăsta aproape că nu a existat sau a fost aruncat şi, din fericire pentru noi, din păcate pentru politicienii care nu înţeleg acest aspect, trebuie să fie şi transparent”, a conchis Octavian Berceanu.

Vezi și Octavian Berceanu: Jumătate din București este poluat cu hidrogen sulfurat

Alături de mai mulţi parlamentari USR, fostul comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu a vizitat joi comuna Ciugud, din judeţul Alba, despre care a spus că e un „exemplu de bune practici” pentru multe alte comune din ţară.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele