România – lideră europeană la abandon școlar

0

Avem cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii, după cum arată datele oficiului european de statistică, Eurostat.

Doar anul trecut, circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie, iar ponderea celor care au părăsit sistemul de educaţie timpuriu, un termen care se referă la cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care abandonează timpuriu studiile, a scăzut constant în UE în ultimii 10 ani, de la 13% în 2011 la 10% în 2021, scrie „Ziarul Financiar”.

Anul trecut, statele membre care au raportat cele mai scăzute ponderi de abandon timpuriu al sistemului de educaţie şi formare au fost Croaţia (2%), Slovenia, Grecia, Irlanda (toate 3%), Ţările de Jos și Lituania (5%).

La cealaltă extremă, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (15%), Spania, Italia (ambele 13%) şi Bulgaria, Germania și Ungaria (12%).

Toate statele membre ale UE şi-au stabilit obiectivul de a reduce ratele abandonului şcolar timpuriu la sub 9% la nivelul Uniunii Europene până în anul 2030. Şaisprezece state membre au atins deja ţinta pentru acest indicator: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Suedia și Finlanda.

Față de anul 2011, aproape toate statele membre ale UE au raportat o pondere mai mică a persoanelor care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare în 2021, cu excepţia Luxemburgului, Slovaciei, Suediei, Cehiei, Ungariei, Bulgariei, Poloniei şi Germaniei, care au raportat toate o creştere mică – sub 3%.

Așa arată Top 5 al ţărilor cu cea mai mare pondere a persoanelor ce renunţă devreme la studii:

România

În 2021, circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.

Spania

În Spania, circa 13% din persoanele din această categorie de vârstă au abandonat studiile devreme.

Italia

În Italia, ponderea cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare a fost identică cu cea din Spania, de 13%.

Bulgaria

În 2021, 12% dintre bulgarii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani renunţaseră la studii prea devreme.

Ungaria

Ponderea ungurilor din această categorie de vâsta care au renunţat la studii a fost la fel ca cea a bulgarilor, de aproximativ 12 procente.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele