România preia azi, simbolic, președinția Consiliului Uniunii Europene. Cancelarul Austriei vine la București

0

Consiliului Uniunii Europene (UE), titulatură care va reveni României, de la 1 ianuarie 2019.

Sebastian Kurz are programată vizita la Palatul Controceni la ora 12.15, el urmând a fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis în Holul de Onoare.

Cei doi politicieni vor discuta tête-à-tête, după care li se vor alătura şi membrii delegaţiilor oficiale. La finalul întrevederilor, Klaus Iohannis şi Sebastian Kurz au programată o declaraţie comună.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată în 13 decembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde au discutat despre asigurarea continuităţii de acţiune între cele două preşedinţii succesive ale Consiliului UE.

La ora 13.50, cancelarul Austriei este aşteptat la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă, care va oferi un dejun oficial în onoarea sa. Şi cu prim-ministrul României, cancelarul Austriei are programată o declaraţie comună.

De la 1 ianuarie 2019, România preia de la Austria preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Discuţiile dintre delegaţiile oficiale se vor axa pe asigurarea continuităţii, dar şi pe contextul european al anului 2019, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European sau negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Principalele provocări pentru România la președinția Consiliului UE

Este primul mandat pe care îl va deţine România după aderarea la Uniunea Europeană în urmă cu 12 ani. Începe la 1 ianuarie 2019, iar la 1 iulie va fi preluat de Finlanda.

În aceste 6 luni, ţarii noastre îi revine sarcina de a planifica şi conduce reuniunile şi de a reprezenta Consiliul în relaţiile cu celelalte instituţii. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene implică de asemenea, asumarea reprezentării Uniunii în dialog cu partenerii externi.

În plus, România va avea de dat răspunsuri la crizele curente precum cele din sistemul financiar sau legate de migraţie, dar şi la crize necunoscute, greu de prevazut.

Nu va fi un mandat uşor având în vedere principalele provocări cărora trebuie să le facă faţă: Brexitul şi alegerile europarlamentare programate pentru luna mai.

Citește și Dacian Cioloș:Nu mai e suficient să stăm doar de pază la asalturile Guvernului asupra justiţiei, a economiei

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele