România: Școli în scenariul 3, masca purtată pe stradă

0
masca bucuresti

România: Școli în scenariul 3, masca purtată pe stradă. Restricții impuse în mai multe zone din România pentru că numărul bolnavilor de COVID-19 a crescut alarmant. București și alte șase orașe reședință de județ sunt pe lista roșie: Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Alba Iulia, Cluj Napoca şi Sfântul Gheorghe. Dar mult mai mule localităţi au trecut în scenariul roşu.

 

Autoritățile sunt în alertă: se poate ajunge şi la carantină, acolo unde indicele de infectare depășește 3 la mia de locuitori în 14 zile. Rezultatul este tragic: Școli și grădinițe închise, restaurante și baruri fără clienți – sau doar înfrigurați pe terase – dar și masca purtată inclusiv pe stradă.

Oamenii spun că mască îi protejează de frig, deci este și un lucru bun în situația dată.

Craiova, oraș intrat în scenariul 3 (roșu)

În Craiova, a fost ultima zi în care elevii s-au dus la școală. În următoarele două săptămâni vor avea exclusiv cursuri online. Restricțiile se aplică pentru două săptămâni cel puţin şi în cazul grădinițelor.

Restricțiile nu vizează și creșele. Aşa prevede legea.

Cumpără-ți un purificator de aer capabil să distrugă coronavirus

Masca trebuie purtată și pe stradă.

Măsuri similare au fost adoptate și de autoritățile din Vâlcea, pentru 14 localități. Pe listă sunt şi stațiunile Băile Olăneşti, Băile Govora, Călimănești, dar și municipiul Râmnicu Vâlcea, unde incidența cazurilor de COVID a ajuns la aproape 5 (4,69%) la mia de locuitori. Barurile, restaurantele și cafenelele nu mai pot primi clienți în spatiile interioare.

Până la începutul lunii noiembrie, sunt interzise nunțile, botezurile și alte evenimente, care adună multe persoane, atât în spaţiile închise, dar şi în aer liber.

În alte 16 localităţi din județ, în care incidența cazurilor Covid este mai mică, localurile pot funcționa, dar la 30 la sută din capacitate în cazul spațiilor închise.

Şi purtarea măștii sanitare este obligatorie inclusiv pe stradă în Vâlcea. Doar copiii sub cinci ani sunt scutiți.

Mesaj RO-ALERT pentru bucureșteni

RoAlert a funcționat mai des ca oricând

Anunțată pe toate canalele de comunicare, inclusiv prin mesaje RoAlert, atât în limba română cât și în limba engleză, obligația de a purta mască de protecție și în spațiile publice deschise din București pare că nu a ajuns la toată lumea.

Oricâte avertismente lansează medicii, oricât de gravă ar fi situația, sunt oameni care rămân surzi şi orbi la toate nenorocirile provocate de pandemie.

Alții continuă să o poarte incorect şi nu îi ajută să se ferească de o posibilă infectare.

Dar marea majoritate a oamenilor a înțeles gravitatea situației și se protejează.

Cei care nu se conformează și sunt prinși de polițiști fără mască de protecție riscă o amendă de la 500 la 2500 de lei.

Însă, într-o situație de pandemie nu de bani este vorba, ci de grija și responsabilitatea pe care trebuie să le arătăm în primul rând față de noi și în al doilea rând față de ceilalți.

Până acum, în toată lumea, masca s-a dovedit a fi cea mai eficientă și la îndemână măsură de prevenție a infectarii cu SARS-CoV-2.

România a înregistrat într-o săptămână peste 25.500 de cazuri de COVID-19, cât în primele 4 luni de pandemie.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.400 de cazuri noi cu 545 doar în București, unde rata infectărilor a ajuns la 3,23 la mie.

Bilanțul deceselor se apropie de 6.000 după cele 65 de cazuri din ultimele 24 de ore.

Valeriu Ghorghiță, medic primar boli infecţioase, Spitalul Militar Central: În momentul de față, masca este cea mai importantă măsură prin care noi putem limita răspândirea acestei infecții. Cu câteva condiții: să fie corect purtată, adică să acopere nasul și gura, să nu fie refolosită pentru că o mască mototolită, o mască pe care o punem în buzunar, o scoatem, este o mască contaminată, care nu mai are nicio valoare din punct de vedere medical.

Polițiștii sunt hotărâți sa continue controalele și în următoarea perioadă. Atât pe stradă cât și în mijloacele de transport în comun.

Şi cetățenii pot anunța nereguli direct Poliției.

Sunt peste 15 județe unde masca de protecție trebuie purtată inclusiv pe stradă, parțial sau în toate localitățile.

Relaxarea acasă: Top sfaturi utile pentru a combate stresul și oboseala

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele